Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslen ökar - men inga nya insatser

Varje dag läggs nya varsel, men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har inga nya förslag om åtgärder till riksdagen.
Han vill sätta hårdare press på företagen för att få dem att ta större ansvar.

Annons

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg hade förväntat sig något nytt från regeringen och Littorin, när riksdagen höll en extrainsatt debatt om varselläget.
– Jag är förvånad att han inte tog chansen, säger Österberg.


Men Littorin anser att s är alltför snabba med att kräva ”fluffiga” åtgärdspaket i stället för att begära att företagen tar ansvar för de anställda.
Under oktober varslades 20 000 anställda, den högsta siffran sedan 1992. Hittills i november har drygt 4 000 tillkommit. Det dröjer dock en tid innan varslen syns i arbetslöshetsstatistiken.
– I går kväll fanns 30 000 lediga jobb, påpekade Littorin.Så länge lokala förhandlingar pågår om varslen så gäller det att se till att företagen tar sitt ansvar anser han.
Han vill se företagen sörja för sådant som olika utbildningsinsatser och möjlighet att starta eget på betald arbetstid.
– Man har ett ansvar för sina arbetstagare även när man säger upp dem. Den svenska modellen handlar om ett gemensamt ansvar, inte att man i dåliga tider skyfflar över problemen på skattebetalarna.


Men Österberg tror att det kan bli svårt för företagen att leva upp till Littorins förhoppningar.
– Bilindustrin har urusla ägare som är konkursmässiga, säger han.
Österberg efterlyser ett insatspaket från regeringen. Ett sådant skulle kunna innehålla mer pengar till kommunerna så att de inte med egna varsel spär på lågkonjunkturen, rot-avdrag som ger många byggjobb och en tidigareläggning av satsningar på infrastruktur.
– Går staten före och investerar drar det andra med sig. Det är en gammal beprövad metod, säger han.


Därtill vill socialdemokraterna satsa på 200 nya jobbcoacher som bara ägnar sig åt de varslade och 1 000 platser i korta arbetsmarknadsutbildningar.
Men Littorin säger att det inte är aktuellt att införa ett rot-avdrag nu.
– Småföretagarbarometern visade i tisdags att det fortfarande råder resursbrist i byggsektorn, säger han.Men det kan, enligt Littorin, bli aktuellt med ytterligare insatser i ett senare skede.
– Det ska inte uteslutas att alla möjliga aktiviteter kan behövas framöver, säger han.
Littorin hänvisar till att regeringens budget, som han kallar ”Europas näst mest expansiva”, inte börjar verka förrän efter årsskiftet. Den innehåller skattesänkningar och satsningar på infrastruktur och forskning.


Men oppositionen pekar på att budgeten togs fram i augusti när konjunkturen såg helt annorlunda ut. Det behövs en ny budget, anpassad till den nya verkligheten.

Mer läsning

Annons