Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varslet blev vägen till Stockholm

För Alekks Hennig blev den plötsliga nedläggningen av Telias Gävlekontor en chans att uppfylla Stockholmsdrömmen. Så trots månader av ovishet fick han ändå ut det bästa av beskedet.

Annons

- För mig har det här bara varit bra, säger Alekks som nu jobbar och bor i Farsta.


Det var i september som beskedet kom. De anställda blev kallade till ett möte, inte på kontoret utan i en konferenslokal i en annan byggnad.


- Jag kände direkt att det var något som inte var bra, säger Alekks trots att han tidigare trott att de ändå satt ganska säkert.


Nya utbildningar var inplanerade och det verkade som att deras arbetsuppgifter behövdes. Men ändå kom då beskedet om att hela kontoret på Drottninggatan i Gävle skulle läggas ner. 50 personer som måste sluta. Varav Alekks en av dem. Men det fullständiga beskedet dröjde. Exakt när uppsägningen skulle äga rum fick de inte veta. De blev istället arbetsbefriade och fick gå hemma med lön utan att jobba. En tid som för Alekks blev en märklig transportsträcka.


- Jag hade tänkt från början att jag skulle passa på att lägga tid på annat och ägna mig åt mitt egna företag. Men istället gick jag bara runt och funderade och tänkte och fick ingenting gjort. Det var en konstig känsla att inte veta.


Inte förrän i december fick de veta att uppsägningen skulle ske vid årsskiftet. Då hade alltså arbetsbefriandet blivit till en period på tre månader. Men när så det beskedet kom tog saker fart igen. En ledig tjänst dök upp på Teliakontoret i Farsta, en tjänst som enligt LAS (Lagen om anställningsskydd) måste ges till någon av de varslade. Egentligen låg inte Alekks särskilt bra till eftersom han var den som med sitt ett och ett halvt år jobbat kortast tid på Telia, de andra skulle gå före. Men eftersom ingen, av varken de varslade i Gävle eller på ett kontor i Uddevalla som lades ner vid samma tid, tackade ja till erbjudandet så blev det Alekks som fick jobbet.


- Jag har alltid velat flytta till Stockholm så för mig blev det här jättebra säger han.


På en månad hann han fixa det mesta inför flytten. Säga upp sin lägenhet i Gävle och hitta en ny i Farsta. Fjärde januari var han på plats på den nya arbetsplatsen. Denna gång som orderläggare till företag istället för att som i Gävle jobba med kundtjänst.


- Jag trivs oerhört bra och har jättebra arbetskamrater, säger han.


För Alekks var det aldrig någon tvekan om att hoppa på det nya jobbet och slippa en arbetslöshet som visserligen skulle innebära lön under den sex månader långa uppsägningstiden.


- Telia är en bra arbetsgivare i övrigt och jag trivs väldigt bra med det jag gör. Om jag inte skulle trivas på jobbet så hade jag ju i alla fall kommit till Stockholm och kan söka andra jobb därifrån.


Så att göra just så, ta chansen och se ett förlorat jobb som vägen till något nytt, är något som Alekks rekommenderar.


- Om man inte har någon direkt anledning att stanna kvar så ska man våga se utanför sin stad. Det kan bli riktigt bra!


Marie Björk