Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värstingbil besökte Borgis

Han har fem EM-titlar och är en stor stjärna inom dragracing. I går besökte Micke Kågered Borgarskolan för att visa upp sin värstingbil och undervisa om det han kan bäst – racing.

Borgarskolan är den tolfte i raden av gymnasieskolor som under våren fått besök av dragracingstjärnan Micke Kågered. Med sig hade han sin racerbil på 8 000 hästkrafter och som kan accelerera från 0 till 500 kilometer i timmen på bara knappa fem sekunder.

– Det är den häftigaste och värsta bilen man kan ha, säger Micke Kågered.

Verktygslära

Idén med att besöka gymnasieskolor med fordonsinriktning kom från dragracingstjärnan själv. Meningen är att komma ut till fordonsintresserade ungdomar och informera dem om motorsporten samtidigt som de blir undervisade i verktygslära.

– Jag förklarar allt om racing – om bilen, uppbyggnaden och sporten dragracing. Sen har jag med mig Stig Lund som håller i verktygsläran och som ger små tips kring verktyg. Eleverna kommer att vara fullärda när de går härifrån.

Att visa upp sig och undervisa eleverna tycker Micke Kågered mest är en rolig grej. Samtidigt finns också ett hopp om att fler ska upptäcka sporten. Och speciellt nu när den nya motorsportarenan byggts i regionen.

– Självklart är det så. Tierp har fått Europas finaste bana och det är det största som hänt dragracing i Sverige och även inom motorsporten överhuvudtaget.

Fordonsprogrammets lokaler var fulla av elever som granskade motorstjärnans värstingbil. Aulan blev även den snabbt full av ivriga lyssnare.

– Det blir annorlunda mot de vanliga lektionerna. Det är roligt att se och höra hur allting fungerar, det är inte samma sak som att skruva på en vanlig bil direkt, säger Johan Blomkvist, som går i trean på Fordonsprogrammet på Borgarskolan.