Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är samhället på väg?


Det pågår just nu en massiv övervakning och rapportering av muslimska organisationer, där samhällsproblem och allmänna former av hat reduceras till muslimska problem.

I denna islamistnoja, som det har kommit att kallas, kopplas allt möjligt till extremism och teologiska resonemang förvrängs för att framställas som sympatiserande med terrorism.

Av denna anledning har jag själv valt att bojkotta medieframträdanden sedan många år tillbaka. Gefle Dagblads arkiv är ett klockrent exempel på hur muslimer ständigt reproduceras som onda och som ständigt konspirerande mot det antagna ”västerländskt” goda.

I den nysläppta medieanalys om muslimer i svenska nyheter från Diskrimineringsombudsmannen, Representationer, stereotyper och nyhetsvärdering, påpekas just att nyhetsinslagen i hög grad handlar om våld, terror, hot och utanförskap. I rapporten görs också slutsatsen att muslimer ofta framställs på ett stereotypt sätt. Det är i denna kontext det blir svårt för muslimska representanter som mig själv att ställa upp på medias problemformuleringar som ofta är förvrängda, felaktiga och ibland rent fabricerade. Till dagens datum har jag inte sett något konkret från medierna där man ser inåt i organisationen och diskuterar transparent frågor som rasism och stereotyper.

Gävle moské är en plats, precis som majoriteten av moskéerna i Sverige, där samhällets absoluta underklass söker sig. Som imam i en moské agerar jag inte bara vägledande i religiösa frågor, utan är ofta också arbetsförmedlare, bostads-förmedlare, relationsrådgivare, medlare och många andra uppgifter som samhället misslyckats att upprätthålla för sina medborgare. Moskéerna har blivit en tillflykt för många kvinnor som slagits ut av systemet att söka hjälp och stöd. Moskéerna har blivit en plats där finansiering av sådant som staten egentligen ska till-stå sker av privatpersoner med det lilla de har.

Förvrängningen av moskéns arbete är så pass absurt att det blir svårt att bemöta. Det är en ensidig bild av gedigna ideella krafters oförtröttliga arbete som demoniseras för att mätta en allt mer hårdnande ton i samhället gentemot de man anser är normavvikande för vad man anser är ”vi:et”. Detta måste börja diskuteras på riktigt vart är vi på väg?

Gävle moské har ett långt samarbete med myndigheter och andra organisationer i sitt arbete. Det är med andra ord en transparent organisation där alla är välkomna för att få en insyn i vår filosofi.

Som en av få imamer i Sverige får jag många frågor från hela landet. Det var i egenskap av imam som jag kopplades samman med hemsidan Muslim.se. Jag har dock aldrig skrivit en enda artikel på hemsidan, har aldrig haft redigeringsmöjligheter utan endast fungerat som ett bollplank för hemsidans administratörer. I januari upptäcktes att hemsidan hade oupp-daterad information och en del faktafel, varav hemsidan släcktes. Ambitionen är att hemsidan så småningom ska starta igen med ett mer gediget innehåll som passar den svenska kontexten. Islams historiografi sträcker sig långt tillbaka i tiden och över hela världen, vilket gör att behovet av en tolkning för en svensk kontext är högst relevant.

Baserat på detta och i egenskap av imam undrar jag hur Gefle Dagblad och medier runt om i Sverige nu tänker. Vad åsyftas med den massiva övervakningen av muslimska organisationer som lett till otroligt många förvrängningar som i sin tur lett till enorma konsekvenser för den muslimska minoriteten i Sverige, så som till exempel hatbrott? Jag hoppas att svaret är att man ökar dialogen, och inte anklagelserna, med muslimska organisationer och att man börjar rannsaka sina organisationer så att medarbetare inte reproducerar rasistiska föreställningar om muslimer.

Riyad Al-Duhan, Abo Raad

Gävlemoskéns imam

LÄS OCKSÅ

Gefle Dagblads ansvarige utgivare svarar på debattartikeln

Daniel Nordström: Bra att imamen bryter tystnaden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel