Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är vi på väg?

Höstmörkret känns alldeles extra tungt i år.
Naturligtvis allra mest för dem som drabbas direkt av varsel och kanske en kommande arbetslöshet. Men oron och osäkerheten finns hos oss alla. Vart är vi på väg?

I denna mörka, oroliga tid tror jag att vi betyder allra mest för våra läsare. Vi har den viktiga uppgiften att rapportera om vad som händer på webb och i papperstidning, analysera och kommentera på nyhets- och ledarplats, belysa och ge nya infallsvinklar
i reportageform.

Men vi har också en annan väldigt viktig roll i vårt lokalsamhälle. För mitt i denna turbulens är behovet av uppmuntran och inspiration troligen större än någonsin. Allt är inte svart, i vår omvärld finns det spännande historier, företeelser och berättelser som vi gärna lyfter fram.
En av deltagarna vid en träff med läsare nyligen hävdade att han räknat fram att 85 procent av Arbetarbladet består av i någon mening negativa inslag.
Jag synar gärna hans beräkning, jag har en helt annan bild. Och den objektiva mätningen är naturligtvis en omöjlighet. Det som är en glädjande händelse för en del av våra läsare innebär motgångar för andra. Om Strömvallens läktare rivs blir några glada, andra upprörs.
Men deltagaren i läsarträffen pekar ändå på en viktig fråga. När vi rapporterar om dramatiska händelser är dramaturgin ofta sådan att tillvaron skakas om för ett antal människor.
Och i vår granskning av vad som händer i maktens styrelserum är infallsvinkeln ofta just kritisk och därmed negativ, åtminstone i makthavarnas ögon. Dessa inslag utgör en betydande del av Arbetarbladets innehåll.
Vi är möjligen sämre på att lyfta fram balansen, att efter regn kommer solsken. De långsamma processerna är svårare att fånga upp och beskriva.
Vi letar varje dag efter solskenshistorierna
i tillvaron, hjälp oss gärna att hitta dem. Och vi strävar efter att beröra och berika våra läsares liv med bilder ur vardagen, många gånger omöjliga att värdera på en skala mellan glädje och sorg.
Försök till exempel placera in historien om lilla Alicia, nu på måndag på Små&Stora. Hårt drabbad av sjukdom och handikapp men ändå en värmande solstråle för alla hon möter.

redaktionschef och ansvarig utgivare