Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt landsting – sämst på det mesta

”Nuvarande landstingsledning har gång efter annan visat att de är totalt oförmögna att vända landstingsskutan på rätt kurs”, skriver Jimmy Nordin och Stefan Joneson, Befolkningspartiet.

Annons

Till att börja med kräver vi att Svante Lönnbarks sista utredning gällande landstinget i Gävleborg omgående görs tillgänglig för de närmast berörda, det vill säga skattebetalarna, de som ytterst betalar för denna utredning. Varför är då detta så viktigt? Jo, för att få ett fungerande landsting i ekonomisk balans måste man dra ner på kostymen, man måste rätta munnen efter matsäcken. Socialdemokraterna visar gång efter annan att de inte är vuxna uppgiften.

Återkommande skattehöjningar, återkommande nedskärningar, och återkommande generande statistik när landstinget i Gävleborg jämförs med andra landsting.

Landstinget i Gävleborg brukar vara bland de sämsta på det mesta som utförs, ett undermåligt resultat som vi aldrig kan acceptera med hänsyn taget till hur mycket skatt vi faktiskt betalar. Har landstingsledningen något svart hål som dom dumpar våra pengar i?

Lönnbarks utredning innehåller så vitt vi vet olika alternativ på sparförslag. Väljarna och oppositionen behöver få tillgång till utredningen i god tid före nästa val, så att man kan ta ställning och bilda sig en egen uppfattning, demokrati bygger bland annat på synlighet, öppenhet och olika alternativ för väljarna.

Enligt Björn Brink från Centerpartiet som ingår i den nya koalitionen som bildades tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är det ingen idé att visa förslagen från en utredning där förslagen enligt honom inte är politiskt genomförbara.

Vilket monumentalt förakt för väljarna, vilken skrämmande omyndigförklaring! Med tanke på den cirkus som just nu pågår i landstinget har vi troligtvis en ny politisk karta efter nästa val.

Då vi har ett stort förtroende för väljarna och deras förmåga till kritiskt tänkande är vi övertygade om att väljarna kommer att rösta på de partier som vill ha ett fungerande landsting i ekonomisk balans.

Nuvarande landstingsledning har gång efter annan visat att de är totalt oförmögna att vända landstingsskutan på rätt kurs, de har diskvalificerat sig själva, väljarnas dom kommer att bli hård. Betygssättning av förd politik sätts i nästkommande val, väljarnas makt är stor. Om Befolkningspartiet får något att säga till om efter nästa val kommer vi att göra allt som står i vår makt för att få ett fungerande landsting i ekonomisk balans, till gagn för medborgarna.

I det längre perspektivet undrar Befolkningspartiet om man kanske helt ska skrota landstinget eller eventuellt rita om de nuvarande länsgränserna.

I Gävleborgs län, till exempel, bor 53 procent av befolkningen i Gästrikland och hela 46,7 procent av länets befolkning i Gävle/Sandviken. Till ytan är Hälsingland mer än dubbelt så stort som Gästrikland. Detta beskriver vilka komplikationer nuvarande länsgränser innebär.

Kring denna problematik vill Befolkningspartiet ha en dialog med medborgarna/väljarna.

partiledare

ledamot

Mer läsning

Annons