Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt vallöfte att prioritera välfärden ligger fast

Nyligen presenterades regeringens ekonomiska vårproposition för 2011. Sveriges har en hög tillväxt, minskad arbetslöshet och de offentliga finanserna väntas visa överskott redan i år. Därmed har förutsättningarna förbättrats för jobbskapande reformer.

Sverige klarade sig bättre än många andra länder under finanskrisen tack vare ordning och reda i ekonomin, fokus på arbetslinjen och en ansvarsfull krispolitik. För att uppnå full sysselsättning, stärkt välfärd och en förbättrad skola krävs att vi samtidigt har en politik för fler och växande företag. Därför är en viktig del i alliansens politik att det ska vara enklare och mer lönsamt att driva företag.

Under de senaste åren har flera reformer genomförts i Sverige för at underlätta för företagande. Förmögenhetsskatten har avskaffats samtidigt som vi sänkt bolagsskatten, arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna. Tack vare jobbskatteavdraget har utanförskapet minskat, sysselsättningen ökat varaktigt, samtidigt som det blivit mer attraktivt att både starta och driva företag. Vid årsskiftet planeras ett femte jobbskatteavdrag som får ännu fler i arbete samt en höjd brytpunkt för statlig skatt, vilket innebär mer pengar kvar i plånboken för vanliga löntagare. Vi kommer även sänka skatten för pensionärer och halvera restaurangmomsen.

För att Sverige ska kunna garantera den bästa välfärden och skapa ett forsknings- och innovationsklimat i världsklass behöver vi de skickligaste ingenjörerna och de kunnigaste forskarna. Därför vill vi se över möjligheten att utöka företagens avdragsrätt för utgifter för forskning och utveckling. Detta som ett led i en förstärkt politik för tillväxt och konkurrenskraft.

Vi vill vidare se över möjligheten att höja schablonbeloppet i förenklingsregeln inom det så kallade 3:12-regelverket och införa ett tak för hur stor utdelning som ska beskattas som lön.
På så vis kan företagare öka sin utdelning och lönsamma företag slipper ägna sig år olika skattekonstruktioner, vilket minskar regelkrånglet. Parallellt med detta vill vi också pröva hur villkoren för egenföretagare kan förbättras. Allt för att det ska bli lönsammare att driva, utveckla och växa med sitt företag i Sverige.

Vårt vallöfte att prioritera välfärden ligger fast. Den ekonomiska vårpropositionen visar att viktiga reformer inom välfärds- och utbildningsområdena ska säkras innan vi genomför ytterligare skattesänkningar. Genom att ta ansvar för jobben och framtiden byggs hela Sverige starkt för att kunna klara av en starkare internationell konkurrens.


Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län