Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varva lugn och tempo i Taiwan

Hundraårsjubilaren ­Taipei har gått från att vara Öst­asiens ­tristaste storstad till en pulserande nöjesmetropol. Efter hett nattliv och bra shopping är avslappningen också nära – ta en heldag i byn Wulais varma källor.

Annons

När man promenerar mellan höghusens glasfasader i närheten av skyskrapan Taipei 101, fram till förra året världens högsta, eller när man trängs med superhippa taiwanesiska ungdomar på Ximendings bilfria affärsstråk är det svårt att ana att det en kort resa från Taipeis centrum väntar tropiskt frodiga berg med näst intill ogenomtränglig grönska. Mellan små byar i dalgången rinner en olivgrön flod sakta fram. Dit – till byn Wulai med sina heta källor – har vi tagit oss denna förmiddag.

Längs huvudgatan finns det fullt av inomhusspan där man förutom heta bad kan få en rad avslappnande behandlingar. Men vi korsar i stället floden till de fria allmänna baden. Här har det heta källvattnet från jordens vulkaniska inre letts ner i små bassänger för att sedan rinna vidare och värma upp floden närmast stranden. Bara ett simtag längre ut faller temperaturen från 45 till 15 grader. Tanter och farbröder flyter sakta nedströms på uppblåsta innerslangar till däck, som de har hyrt uppe vid bron. Andra bara myser mediterande i vatten som är så hett att man inte förstår hur de ens klarar av att ta sig i.

– Varmt? Åh, det är bara skönt, säger en tatuerad man som legat där i en kvart.

Den här typen av heldagspauser från stadslivet behövs. För Taipei har en fantastisk puls. För bara 20 år sen var den en av Östasiens tristaste stor- städer. I dag är metamorfosen komplett – här kan man uppleva saker dygnet runt. Här finns till exempel elektronikkvarteren nära järnvägsstationen eller det heta nattlivet i studentkvarteren Shida och Gongguan. På nattmarknad i Ximending går det att äta eller shoppa det senaste modet. Trafiken är tät, men tunnelbanan smidig att ta sig fram med.

Många tycker att maten är halva resan och då har man kommit rätt. Utbudet är enormt och priserna bra. Men framförallt finns alla Kinas stora kök representerade här, till skillnad från metropolen Hongkong som mest har kantonesiskt på menyerna. Taipeiborna själva har oftast bråttom, och framför de kinesiska snabbmatsställena är köerna långa.

Själva frossar vi i färsk frukt, som säljs på fräsch isbädd på gatan.

Johan Öberg/TT Spektra