Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaelever fick prova på kamraternas hemspråk

Språk som azerbajdzjanska, kinesiska och makedonska - hade Vasaskolans förstaårselever chansen att prova på under onsdagen.
– Vi vill lyfta fram språk som många av eleverna inte vanligtvis kommer i kontakt med, säger Terese Mölsä, lärare.

Det är tredje året som Vasaskolan anordnar språkdagen. Gymnasieelever i årskurs två och tre som har ett annat modersmål än svenska berättade om sitt språk och sitt land för förstaårseleverna. Kurdiska, kreolspråk, ryska, latin och arabiska var några av de språk som fanns att välja på.

Många språk att välja på

Det går runt 1 000 elever på Vasaskolan. Eleverna kan välja att läsa italienska, spanska, franska, tyska, ryska, kinesiska och latin. Många elever har ett annat förstaspråk än svenska och får hemspråksundervisning.

– Det är viktigt med språk. I dag klarar du dig inte bara med engelska, du måste kunna fler språk för att klara dig bra på arbetsmarknaden, säger Terese Mölsä.

Amel Khalilova är född i Azerbajdzjan. Hon berättade för de andra eleverna om sina språk och hur det är att leva i landet som tidigare var en del av Sovjetunionen.

Pratar flera språk

– Vi pratar både ryska och azerbajdzjanska hemma. I skolan får du välja vilket av språken du vill läsa, berättade hon.

Frida Hallberg och Virginia Rosén tyckte att det var intressant att få veta mer om Azerbajdzjan och dess språk. De går på humanioraprogrammet.

– Ryska tycker jag är ett spännande språk. Det skulle vara roligt att lära sig, säger Virginia Rosén.

Läser italienska

Ivana Bumbaroska berättade om Makedonien och sitt förstaspråk makedonska. Hon går på det estetiska programmets jazzlinje. I skolan läser hon italienska och hon har även läst spanska och tyska.

– Makedonska är ett litet språk, men det och bulgariska är ganska lika så jag förstår båda språken. Sen så har jag lärt mig serbiska av min mamma och det liknar flera andra slaviska språk, säger hon.