Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaskolan firar sin 1000:e termin

Vasaskolan är just nu inne på sin tusende termin. Det ska firas i två veckor med föreläsningar, uppvisningar och öppet hus för Gävleborna.

I Vasaskolans tidigaste historia, från 1557 till 1649, var ett läsår indelat i tre terminer. Det är förklaringen till att Norrlands äldsta skola, som från början var en prästskola, redan efter 455 år är uppe i 1 000 terminer.

– Vi jobbar med framtiden, men lever med en mycket speciell historia som vi är stolta över, säger gymnasieskolans rektor Hans Hultin.

För att uppmärksamma jubileet bjuder de in Gävleborna till ett tiotal föreläsningar, öppet hus och visningar under kommande veckor.

Skolföreningarna visar upp sig.

De internationella kontakterna med till exempel Kina lyfts fram. Historieintresserade kan få lära sig om både tidig och mer modern Vasahistoria från historieläraren och tidigare rektorn Arne Övrelid, tillsammans med den historiska föreningen URD.

– Det var jag som räknade terminer, medger Arne Övrelid, som själv arbetat 28 år på Vasaskolan.