Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västanå teater får högre status

l Västanå teater blir regionteater. Regeringen beslutade på torsdagen att ge den värmländska friteatern regionstatus, skriver Dagens Nyheter.

– Det är en statushöjning att bli utpekad som regionteater. Men det innebär inte per automatik att vi får ökade anslag, säger Emma Karlsson, producent vid Västanå teater, till tidningen.

Embryot till Västanå teater startades redan 1972, men det var först 1985 som den fria teatergruppen tog sitt namn. Folkkultur och myter har alltid varit en bas i Västanå teaters arbete och detta accentuerades än mer när Leif Stinnerbom 1990 blev regissör och konstnärlig ledare för teatern.

Precis som andra fria teatergrupper har Västanå teater, trots flera publiksuccéer, haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Bidragen har inte höjts sedan 1999, i år får Västanå teater 4,1 miljoner kronor i statliga och regionala bidrag samt ett tillfälligt utvecklingsbidrag på 1,3 miljoner.

(TT Spektra)