Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västen som ska rädda jakthundar vid vargattacker

En ny sorts skyddsväst ska ge jakthundar en extra livlina i samband med vargattacker. Och kanske till och med lära vargarna att hålla sig borta.
– Vi hoppas den visar sig vara funktionell, säger Sara Sundin som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Vargen tog Max – mitt framför ögonen på Elisabeth

Skyddet täcker ryggen, sidorna och upp mot nacken på hunden. Om vargen biter tag så avger västen en stöt som ska få den att släppa taget.

Men hur pass effektivt den fungerar är ännu okänt. Thure Sundqvist, som uppfunnit västen, förklarar att de inte haft några fall av attacker i samband med att den testats.

– Det enda vi haft är en stövarjägare som berättat hur hans hund troligen blivit angripen och klarat utan sig skador. Han och veterinären som undersökte hunden trodde att hunden blivit utsatt för vargangrepp, säger Thure Sundqvist.

LÄS OCKSÅ: Mikaels dröm, fällde en ovanlig älg – "man blir chockad"

Den används nu av ett tiotal jägare i Gävleborgs län. För Per Mellström är det tredje dagen han är ute och jagar med sin hund försedd med en sådan väst.

– Jag har en kompis som har haft sin hund borta i tre veckor nu samtidigt som det är tätt med vargar i trakten. Det är jobbigt att ha jakthund nu, mycket att vara orolig över, säger han och tillägger:

– Men den här kanske gör att man i vissa situationer har marginalerna på sin sida. Det är lite bättre för psyket. Men det är inget helt säkert skydd, det är omöjligt att få.

Den extra säkerheten kostar på. Västen går för nära 9 000 kronor, men länsstyrelsen subventionerar 3 000 kronor av det. Sara Sundin, på länsstyrelsen hoppas att västen ska ge effekt.

– Enda sättet att veta om det fungerar är att jägare börjar använda den, så att den testas i skarpt läge. Sen får vi ta kontakt med jägarna när några säsonger har gått och utvärdera hur det har varit, om någon råkat ut för angrepp och vad det resulterat i.

LÄS OCKSÅ: Emelies utegrisar är rikskändisar efter att ha jagat en varg

Vad brukar ni rekommendera för metoder till jägare är oroliga för vargattacker mot sina hundar?

– Vi brukar säga att det är bra att ha sms-kedjor, så man kan hålla koll på vart vargarna är. Vi hoppas att västen ska vara till hjälp, det kan annars vara ganska svårt att förebygga vargangrepp på jakthund.

Thure Sundqvist säger att västen även kan påverka vargens beteende på lång sikt.

– En del förståsigpåare som jag demonstrerat den för menar att det potentiellt är så att om en varg biter på västen så är det lärorikt och uppfostrande. Den vargen kommer troligen inte att bita i västen igen. Om en alfahane eller hona biter i västen kommer den troligen att tala om för ungarna att "rör inte den här västen", säger han.

Är det säkert att västen täcker där vargen attackerar?

– Ja, våra rön tyder enhälligt på att vargar angriper bakifrån, i ryggslutet på hunden. Vi har gjort en research där jägare och Viltskadecenter har varit inblandad. De flesta vargangrepp sker först mot ryggen på hunden. Men västen sträcker sig en bit upp i nacken ändå.

Andra alternativ:

Piggvästen:

En liknande väst finns sedan tidigare, som täcker ryggen och sidorna på samma sätt som stötvästen, men är försedd med utstickande piggar i stället för stötfunktion.

Pingelhalsbandet:

Ett halsband försett med en pingla, som ska är tänkt att hålla vargen undan. En metod som varit populär i Ryssland och USA och som började spridas i Sverige 1999.

…

LÄS OCKSÅ: Kameraövervakning håller koll på vargarna

QUIZ: Testa dina jaktkunskaper med tolv snabba frågor