Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenläckan i Gävle – så här påverkas du

 
Vattenläckan på Brynäs
Visa alla artiklar

Fram till söndag drabbas totalt 75 000 av Gävles invånare av den akuta vattenläckan. Här får du en sammanfattning av vad som har hänt – och hur det påverkar just dig.

LARMET: Vid klockan 02.31 natten mot torsdagen larmades räddningstjänsten om att flera gator i Gävle har översvämmats med vattennivåer upp mot tre decimeter. En akut vattenläcka visade sig ha uppstått på en dricksvattenledning och vattnet blev därför avstängt för hela Brynäs. Stora delar av ledningsnätet i Gävle har varit utan tryck i samband med vattenläckan.

SÅ MÅNGA BERÖRS: Områdena i Gävle som berörs är Oppala, Björke, Åbyggeby, Hille, Forsby, Strömsbro, Sätra, Näringen, norr, centrum, söder, Brynäs, Andersberg, Hemlingby, Bomhus och Karskär. Totalt drabbas 75 000 invånare av vattenläckan.

SÅ HÄR GÖR DU: Gästrike Vatten rekommenderar på sin hemsida att du som är och bor i Gävle ska koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning – som en försiktighetsåtgärd. Det räcker med att koka upp vattnet för att bakterierna ska dö. Det går alltså även bra att koka makaroner, grönsaker och annan mat. Däremot bör du koka vattnet om du exempelvis ska borsta tänderna.

Rekommendationen gäller hela Gävle stad, förutom Furuvik, Hagaström, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Axmar, Hamrångefjärden, Bergby och Totra. Du kan fortsätta duscha, tvätta och diska som vanligt. Delar av Brynäs är fortfarande utan vatten, cirka 75 hushåll. Alla som inte har vatten kan hämta vatten vid korsningen Mejselgatan/Tredje Tvärgatan. På vändplan vid kvarteret Mejseln kommer det att finnas en vattentank. Ta med en egen dunk eller flaska om du vill hämta vatten. Gästrike Vatten går ut med extra information om att denna tank är till för de som inte har något vatten på Brynäs – och att tankarna som står vid sjukhuset är till för sjukhuset.

PROGNOS: Gästrike Vatten inväntar just nu material för att kunna laga läckan på Brynäsgatan. Enligt Gästrike Vatten kommer man att behöva koka vattnet som ska användas till dryck och matlagning till och med på söndag.

HÄR FINNS INFORMATIONEN PÅ ENGELSKA: The water leak in Gävle and how it affects you

ALLT OM VATTENLÄCKAN:

Gävleborna hamstrar vatten – det börjar bli tomt i butikerna

Extra personal har kallats in för att äldre ska få vatten

Gävleprofil kritisk mot bristande information om vattenläckan – "Jag tycker att det är hemskt och taktlöst"

Akut vattenläcka i Gävle – stora delar av invånarna uppmanas att inte dricka vattnet

Gävle drabbat av akut vattenläcka – vi sände live

Se Gästrike Vattens presskonferens här: "Gävleborna drabbas veckan ut"

Folksamling vid vattenpumpen – "Bajamajor är på väg till skolan"

Jätteläckan slår hårt mot restaurangerna – tomt i kranarna på McDonald’s