Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Växelvis boende är den bästa lösningen i de flesta fallen”

Föräldrarnas relation är avgörande för barnet även efter en skilsmässa. Forskning visar att konflikter och dålig kommunikation mellan föräldrarna är en stor riskfaktor när det gäller barnets välmående, oavsett hur boendet ordnas.

Barnet utsätts för stress vid växelvis boende, men det är ändå den bästa lösningen i de flesta fallen.

– Barnet får behålla kontakten med båda sina föräldrar. Förr var det vanligt att pappan försvann efter en skilsmässa och mamman blev ensam med hela ansvaret, säger psykologen och forskaren Margareta Carlberg.

Hon var med och gjorde Socialstyrelsens forskningssammanställning om växelvis boende bland barn.

– De barn som kände att föräldrarna var angelägna om att barnen skulle få det bra, var nöjda. Men de barn som skulle flyttas fram och tillbaka, oavsett om de hade 40 graders feber, mådde dåligt och tyckte att flyttandet enbart var till för att föräldrarna skulle få flyt på sitt nya familjepussel.

Växelvis boende fungerar också dåligt om föräldrarna bor långt ifrån varandra.

– Att barnet ska behöva gå i två förskolor eller två skolor är ett alldeles för högt pris att betala. Det är tufft att inte få bo på ett och samma ställe, att dessutom behöva byta kompisgrupp varje vecka blir för jobbigt och skolgången blir upphackad

Växelvis boende är vanligt fram till högstadiet eller gymnasiet. Då väljer många ungdomar att bo heltid hos den ena föräldern.

– Barn är väldigt lojala. De vill att det ska vara rättvist och vill inte såra någon av föräldrarna.

Det finns familjer som låter barnen bo kvar hemma medan föräldrarna flyttar varannan vecka, är det en bra lösning?

– Under det första året kan det vara en bra lösning för barnet, men arrangemanget spricker så fort någon av föräldrarna träffar en ny partner. En av fördelarna är att föräldrarna kanske får större förståelse för hur det känns för barnet att flytta fram och tillbaka.