Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten hotar mänskligheten

Annons

Det är dags att vi börjar prioritera miljöfrågorna på planeten. Om inte annat för vår överlevnads skull.
Jordens glaciärer smälter på grund av växthuseffekten och den globala uppvärmningen, vilket leder till katastrofala följder för mänskligheten.
Grönland som varit täckt av is till 84 procent smälter i allt snabbare takt. Mängden smältvatten från glaciärerna som blandas med havsvattnet är fyra gånger mer än vad man tidigare trott.
Enligt forskare kommer havsnivån att höjas med 7 meter om all is på Grönland smälter.
67 procent av glaciärerna på Himalaya smälter på grund av klimatförändringarna. Utan dessa vattenreservoarer får man snabba avrinningar och perioder av översvämningar och höga vattenflöden som leder till torka och brist på färskvatten.
I Afrika smälter Kilimanjaro och i Österrike, Schweiz, Kina och Indien smälter ismassorna med oroväckande hastighet. På ställen där ismassor tidigare fanns är nu marken bar.
Även Antarktis smälter. År 2006 försvann 200 miljarder ton is från Antarktis, som till ytan är 1,5 gånger större än USA.
Ny forskning visar att havsnivån kommer att höjas med 50 (!) meter om all is på Antarktis smälter.
Smältande glaciärer kan i sin tur hota Golfströmmen, som förser oss med varmt vatten från Karibien och ser till att vårt klimat inte är lika kylslaget som i Alaska.
Kenneth Strömberg, Luleå

Mer läsning

Annons