Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växtvärk i Kungsberget

Snabbväxande Kungsberget är snart Sandvikens näst största tätort under högsäsongerna.

Det ställer krav på samhället att hänga med och bygga ut infrastrukturen.

Nu planeras ny avlopps rening för 45-50 miljoner kronor.

Så sent som i november tog Sandvikens kommun över Kungsbergets då nybyggda reningsverk.

Men kapaciteten räcker bara i två säsonger till med den utbyggnadstakt som skidföretaget håller.

– Följer de sin plan nås kapacitetstaket säsongen 2015-2016, säger Bertil Paulsson, tillförordnad VA-chef på Sandviken Energi.

Ett alternativ hade varit att bygga ut det befintliga reningsverket i Kungsberget, ett annat att bygga en helt ny anläggning.

Men det kommunala infrastrukturföretaget väljer i stället en tredje väg. Nämligen att kraftigt höja kapaciteten i reningsverket i Järbo och pumpa avloppet från den snabbväxande skidorten dit via en överföringsledning.

– Det har visat sig vara mest fördelaktigt. På sikt krävs det en modernisering av Järbo avloppsreningsverk oavsett om Kungsberget ansluts eller inte. Dessutom blir det en jämnare belastning med ett större verk, säger Bertil Paulsson.

Totalt handlar det om en investering på cirka 34 miljoner för reningsverket och 13,5 miljoner för ledningen med pumpstationer. Anläggningarna dimensioneras för 6 000 personer i Kungsberget.

Längre fram är det också meningen att Sandvikens kommun ska överta ansvaret för att förse Kungsberget med dricksvatten. En ny vattentäkt planeras i byn Norrby.

Ledningar för vattnet dras parallellt med avloppsledningen mellan Kungsberget-Järbo förbi den nya vattentäkten.

Den nya täkten kan då också användas som reservvattentäkt för Järbo.