Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans resris

/
  • TJURSKALLAR. Tjurrusningen i Pamplona i norra Spanien är en av de mest välbesökta festivalerna. Förra året lockades totalt 200 000 besökare.
Foto: Rolf Matthies
  • Fiestan som pågår mellan den 6 och 14 juli varje år är en stor folkfest i staden. Det är tivoli och marknad och tävlingar av alla de slag.
  • Sedan man började föra statistik i början av 1900-talet har 14 människor omkommit i tjurrusningarna. Flera hundra har skadats, många allvarligt.
  • Fiestan pågår en vecka med tjurrusning varje morgon.
  • Ungefär ett par- tretusen unga män, en del kvinnor och äldre män springer frivilligt framför en grupp vilda tjurar.

Världen är full av mer eller mindre bisarra festivaler.
En av de mest omskrivna och välbesökta är tjurrusningen i Pamplona i norra Spanien där ett par– tretusen unga män (samt en del kvinnor och äldre män) springer framför en grupp vilda tjurar. Totalt lockade festivalen 200 000 besökare 2007.

Annons

l Turkiets straffrättsparagraf 301, att ”för-olämpa turkiskheten” (till exempel att skriva om folkmordet på armenier och assyrier 1915) har omformulerats till att ”förolämpa den turkiska nationen”. Men, ursäkta, vad är skillnaden?

Turkiet måste erkänna historiens illdåd om de skall förtjäna respekt som EU-medlem. En mängd turister göder regimen som fortfarande begår grova brott mot fackligt anslutna, kurder, kvinnor med flera. I Tyskland är det brottsligt att förneka förintelsen. I Turkiet är det ett brott att erkänna folkmordet. Det är makalöst.

Mer läsning

Annons