Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vellinge är en svensk skamfläck

Annons

Samtidigt som SVT sänder 36 dagar på gatan som snart sagt unisont hyllas för sitt synliggörande av hemlösa och utsattheten det innebär att vara hemlös kommer domen från Högsta förvaltningsdomstolen som ger Vellinge rätt att förbjuda tiggeri på vissa platser i kommunen. Dagarna före julen 2018 får vi besked om att det visst är ok för svenska kommuner att sjasa bort fattigdomen och utsattheten och hålla den utom synhåll för privilegierade svenskar.

I SVT står sedan kommunalrådet i den moderatstyrda kommunen Vellinge och låter påskina att tiggeriförbud i själva verket skulle handla om omsorg om de människor som kommer till Sverige från bland annat Bulgarien och Rumänien för att tigga. Ett sorts lokalt sätt att sätta press på dessa länder att sätta stopp för diskrimineringen som leder människor till Sverige.

Det är såklart nonsens.

För det är inte därför Vellinge förbjuder tiggeriet. Det är inte därför det varit så viktig att kunna införa ett förbud att Vellinge drivit frågan ända till Högsta förvaltningsdomstolen. Och det är inte därför Danderyd vill följa Vellinges exempel. Tiggeriförbudet handlar om att fattigdom och utsatthet väldigt uppenbart inte är något rika människor i moderatstyrda kommuner och extremt välbärgade områden i Sverige vill konfronteras med när de går till matbutiken. Precis som de tidigare inte ansett det vara deras uppgift att solidariskt ta emot människor på flykt som kommer till Sverige.

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen är problematisk. Vad den säger är att det är fritt fram för kommuner att förbjuda tiggeri. Trots att det enda sådana förbud kommer åstadkomma är att tiggeriet förflyttas till andra platser. Fattigdom och utsatthet går trots allt inte att förbjuda i sig, människorna som tigger kommer finnas kvar, men förbud ökar deras utsatthet ytterligare.

Självfallet måste Sverige göra vad man kan för att trycka på länder som Rumänien och Bulgarien som diskriminerar romer och försätter dem i en utsatthet som tvingar bort människor från sina familjer och innebär att de istället måste söka försörjning genom att tigga i länder som Sverige.

Men kommunala tiggeriförbud kommer inte åstadkomma detta. Det arbetet sker på regeringsnivå. Inte på kommunal.

I ett Sverige där kommuner som Vellinge hängivet strider för sin rätt att förbjuda tiggeri och fördriva utsatta människor bör det inte förvåna någon att unga människor tar intryck av det rådande samhällsklimatet, kallar en utsatt människa för råtta och slutligen slår ihjäl honom.

Sådana handlingar är bara resultatet av de attityder Vellinge genom sitt tiggeriförbud ger uttryck för.

Annons