Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som hycklar?

Jörgen Blomkvist (S) ställde förra veckan frågan om Moderaterna hycklar i kärnkraftfrågan. I dag svarar Björn Frankson (M).

Annons

Jörgen Blomkvist anklagar mig och Moderaterna för att hyckla om kärnkraften. Han anklagar oss också för att vilja bygga upp ett nytt energisystem i Sverige.

Snarare är det Social- demokraterna som hycklar och som också vill, tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet, bygga upp ett nytt energisystem.

Först då till anklagelserna mot oss moderater för hyckleri. Under Tage Erlanders och Olof Palmes regeringar beslutades det att bygga 14 kärnkraftsaggregat i Sverige. Detta arbete påbörjades redan 1945 och efter några misslyckade försök med tungvattenreaktorer kunde den första reaktorn komma igång 1972 (Oskarshamn 1).

En borgerlig regering tillträdde med Fälldin som statsminister 1976 och efter valförlust 1982 kom Palme tillbaka som statsminister. År 1985 kom den tolfte reaktorn igång. Reaktorerna 13 och 14 projekterades aldrig då man befarade ett överskott av el.

Under hela denna tid framfördes inga krav om uranbrytning från någon i det Socialdemokratiska partiet. Var Erlander och Palme hycklare? Endast Blomkvist vet detta.

Kärnkraftolyckan i Harrisburg 1979 lyfte fram säkerhetsfrågorna och det tidigare så kärnkraftvänliga S-partiet hotades av sprängning. En folkomröstning 1980 med tre alternativ, ett tydligt ja-alternativ med stöd av moderaterna fick 19 procent av rösterna, linje 2 som också var ett ja-alternativ fick 39 procent av rösterna med stöd av Socialdemokraterna och Folkpartiet och linje 3 som stöddes av dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) och Centern fick också cirka 39 procent av rösterna. Linje 3 förordade en avveckling på tio år av de sex reaktorer som var igång. Kärnkraften skulle således vara avvecklad senast 1990.

Vi vet hur det blev! Barsebäcks två reaktorer är avvecklade men de tio övriga producerar el i en omfattning som vida överstiger vad man från början planerat för.

Nu till anklagelsen om att Alliansen vill bygga ett nytt energisystem. Det beslut som (S), (MP) och (V) tog för några veckor sedan motsvarar i stort linje 2 men utan något fastställande av tidpunkt för kärnkraftens avvecklande.

Man vill också utveckla nya energisystem för Sverige baserade på biobränslen och vindkraft samt solenergi. Alliansregeringens överenskommelse innebär att de befintliga tio reaktorerna ska utnyttjas och vidareutvecklas.

Alliansregeringen vill således inte utveckla något nytt energisystem utan tycker att det vi har med vattenkraft och kärnkraft fungerar utmärkt och enligt Blomkvist kommer det att ge ett energiöverskott inom några år.

Vi kan då bli nettoexportörer av miljövänlig el och på så sätt minska brunkols- användningen i till exempel Tyskland.

Mer läsning

Annons