Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är syndabock?

Sandviken är uppbyggt kring Sandvik. Min far jobbar där, min mor likaså. Nu kommer varsel och oro. Stress och framtids- panik. Det blir lätt så att man vill skylla på någon nu.

Skylla på regeringen, skylla på chefer med för stora löner, skylla på vädret. Det är få som vill inse sanningen. Detta hade hänt även om det inte snöat nu, även om sossarna varit i regeringsposition, även om Sandviks chef tjänade mindre än de inhyrda städerskorna från Sodexo. Det handlar om en internationell kris. Börskrasch, bolånekatastrof, finanskris. Ska vi skylla på något så är det väl USA. Men går verkligen det?

Jag tycker det är överallt nu, fattigdomen i USA, människor som förlorar hus och hem och jobb och familj rent av. Kan vi skylla på dem? Nej. Vi har det lindrigt just nu i jämförelse. Kanske kan vi skylla på politiker, om inte våra egna så i alla fall de amerikanska. Eller snarare den amerikanska. The Man, the Myth tillika USA:s president under de senaste åtta åren – George W Bush. Men vänta, är han inte avgående president? Jo, minsann så var det ju. Kan vi då skylla på honom? Visst, han har ju ställt till med en hel del, men genom att skylla på honom löser vi inget.

Det känns som svensk mentalitet, att placera problemen någon annanstans, skylla på någon annan. Så slipper vi själva ta ansvar för våra egna liv. Säg att du blir arbetslös i morgon. Då tjänar du inget på att sitta hemma och deppa och klaga på allt och alla runt om dig. Det enda du då kan göra är att komma upp på fötter så fort som möjligt och gå vidare. Söka jobb, gå en kurs, ta dig genom den tunga tiden dag för dag, steg för steg.

Sandvik vill inte avskeda någon. Men Sandvik måste, världsläget styr. Den enda du styr är dig själv och dina egna reaktioner. Livet går vidare, vare sig du blir kvar där du är eller väljer en annan väg. Vi får vara arga, ledsna, besvikna, oroliga. Det är tillåtet. Men det är inte tillåtet att bli apatisk, att metodiskt skylla allt på andra. Visst är det inte ditt fel om du är en av de på Sandvik som kommer att få lämna ditt jobb. Men försök se den större bilden. Det är inte din chefs fel, det är inte statsministerns fel. Det är omständigheter som tvingar dem att göra de val de gör. Du kan inte styra över det. Varken du eller jag kan knäppa med fingrarna och få konjunkturen att vända. Vi får vänta helt enkelt och på något sätt kommer vi att överleva. Konjunkturen kommer att vända – framtiden kommer att bli ljus, igen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel