Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får Gävlebornas pengar?

Vart har pengarna tagit vägen under alla år som (S), (V) och (MP) haft makten över Gävlebornas skattepengar, undrar Per-Åke Fredriksson (FP).

Annons

Svenskt Näringsliv släppte 17 augusti rapporten ”Kommuner och underskott”. I rapporten framgår att trots stora utgiftsökningar bland kommunerna mellan 1998 och 2008 har vi inte fått mer vård, skola och omsorg för pengarna. Det finns ingen större skillnad mellan kommuner som har haft små utgiftsförändringar och de som har haft de största. Faktum är att de kommuner som hållit igen mest med utgifterna satsade ändå mer på skolan, än de som hade haft störst utgiftsökningar. Frågan som då infinner sig är vad går skattepengarna till om det inte finns några synliga effekter inom kommunens kärnverksamhet? Svaret
i rapporten är att merparten av utgiftsökningarna går till kommunal administration/byråkrati – det vill säga till tjänstemän som inte arbetar med den verksamhet som direkt berör medborgarna i form av lärare i klassrummen, vårdbiträde i äldreomsorgen och socialsekreterare på socialkontoren. När lågkonjunkturen drabbar kommunerna och intäkterna minskar är det dock just verksamheten som direkt berör medborgarna som är lättast att dra in på och inte kostnaderna för den administration man har byggt upp under ”de goda åren”.

har utgifterna per invånare (inflationsjusterat) ökat med 41 procent, från 29 121 till 41 205 kronor, mellan 1998 och 2008. Enligt nämnda rapport är motsvarande siffror för en genomsnittlig svensk kommun 27 900 till 37 400 kronor det vill säga en ökning på cirka 35 procent. Frågan man kan ställa sig är om vi har fått mer välfärdsservice för pengarna? Märks det i barnomsorgen, i skolan, i äldreomsorgen och hos socialtjänsten att kommunen i dag satsar 41 procent mer än vad man gjorde för tio år sedan? Har våra gator färre potthål nu än för tio år sedan?
Om du som Gävlebo anser att detta inte märks bör du fråga de
styrande Socialdemokraterna och deras stödpartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet vart pengarna har tagit vägen under alla dessa år som de har haft makten över Gävlebornas skattepengar.

oppositionsråd

Mer läsning

Annons