Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får makten i Gävle efter valet?

Gävle är en av de kommuner där Alliansen hoppas ta över ordförandeklubban efter valet.

– Men jag skulle inte satsa särskilt stora pengar på det. Däremot ökar sannolikheten att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons

Alla de sex kommunerna i Arbetarbladets utgivningsområde styrs i dag av majoriteter där Socialdemokraterna ingår. I de flesta av kommunerna lär det fortsätta så även efter söndagens val.

I Sandviken krävs exempelvis att de sju partierna M, FP, KD, C, MP, Ny Ordning och Sverigedemokraterna går ihop och dessutom gör ett bättre val än förra gången för att det ska kunna bli en majoritet där S står utanför. Frågan är dock om S och C vill fortsätta att regera ihop och om de i så fall får egen majoritet.

I Ockelbo, Hofors, Tierp och Älvkarleby ligger Socialdemokraterna nära egen majoritet, men behöver troligtvis hjälp av något annat parti även efter söndagens val.

I Gävle liknar blockpolitiken mer den på riksplanet. I kommunvalet 2006 skilde det cirka tio procentenheter, närmare bestämt 5 480 röster, mellan de rödgröna och Alliansen.

SD kan bli vågmästare

Arbetarbladet har lekt lite med siffror och tittat på partiernas snitt just nu i SVT:s väljarindex som bygger på de senaste opinionsmätningarna från de största instituten.

Om man sedan tittar på hur Gävle röstade i valet 2006 jämfört med hur riket röstade skulle allianspartierna tillsammans få 44,6 procent baserat på hur de låg till i går.

De rödgröna skulle få 48,3 procent. Det blir alltså inget maktskifte, men Gävle riskerar att hamna i ett läge där Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Sannolik situation

Det är också en sannolik situation, enligt statsvetarprofessorn Folke Johansson, som forskar om kommunal och regional demokrati.

– Den nationella trenden påverkar utan tvekan trenden lokalt. SD har haft trenden med sig på slutet och fått stort massmedialt utrymme, säger han.

Moderaternas toppnamn i Gävle, Inger Källgren Sawela, känner att hennes parti har haft en ”positiv valrörelse” och tror på maktskifte.

– Vi hoppas på en majoritet för Alliansen, men vi tänker inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Om de blir vågmästare får man hitta någon annan lösning, säger hon.

Högre röstdelning i år

Valet är dock fortfarande väldigt ovisst.

Enligt en undersökning som Dagens Samhälle har låtit göra väntas röstdelningen, alltså personer som röstar på olika partier i riksdags- och kommunval, bli betydligt högre i år än tidigare.

Antalet förstagångsväljare är också ovanligt högt, i Gävle 5 435 av de totalt 74 806 som är röstberättigade.

Mer läsning

Annons