Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem har tippat soporna i skogen?

Mängder med sopor från en fotofirma med rester av kemikalier har stjälpts av i skogen vid Hillevik. – Det ser ut som man lastat ett helt uthus på en stor lastbil och sen bara tippat, säger miljöinspektör Torsten Sörell.

Och det finns mer på annat håll. Vid en liten väg på privat mark, en bit norr om Trödje, ligger också en stor skräphög.

Den olagliga tippningen söder om Hilleviksvägen har polisanmälts av Bergvik Skog som äger marken och rubriceras som nedskräpning.

– När vi nu hör att det handlar om så mycket avfall som kanske är miljöfarligt kan det bli en omprövning. Ärendet kan då skickas vidare till miljöåklagare i Östersund, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävleborg.

Dumpningen av sopor i Trödje har ännu inte polisanmälts.

– Det pratas om det i byn och det är samma namn på fotoföretaget som i Hillevik. Jag har sett adresslappar. Att göra något sånt här är så dumt att det är obegripligt, säger Nils Tröjbom.

Det ser ut som ett helt skjul med innehåll kraschlandat i skogen nära Hillevik. Väggar har blivit till ved, fönster krossats och det finns dunkar med okänd vätska. Att en del hört till en fotofirma står klart.

– Det är ovanligt mycket och allvarligt när det finns kemikalier. Hur det ska tas bort hänger ihop med det, säger Torsten Sörell.

Han har varit på plats med en kollega eftersom det talats om slaktavfall. Ett flått rådjursskinn hittades.

Distriktschef Nils Nordlander på Stora Enso som sköter skogen åt Bergvik säger att det är mycket spritt skräp och något som ser ut som framkallningsvätska.

– Det tippas alltmer i skogen och det gäller både rena sopor och skrotbilar som bränns. Ofta står bilarna kring grusgropen i Trödje. Kan man inte hitta den som syndat här så är det enligt ett prejudikat kommunen som har skyldighet att städa upp.

Polisen och personal på miljökontoret ska träffas för en genomgång på måndag.

– Bli någon dömd för nedskräpning får de också stå för städkostnaden. Annars belastar det kommunens driftsbudget. Jag kan inte säga summan men tror inte 10 000 kronor räcker här. Bara vi två man från miljökontoret kostar några tusenlappar.

– När det skulle vara så enkelt att åka till återvinningen med det, säger Torsten Sörell på miljökontoret.