Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem kan säga att tomten inte finns?

Angående artiklarna i Arbetarbladet 15 december med rubrikerna ”Jultomten är chef över världen” samt ”Jag avslöjade tomtebluffen”.
Artiklarna ställer frågan om det verkligen är moraliskt rätt att ”lura” stackars försvarslösa barn att tomten finns.

Jag ställer mig i stället följande fråga: När blev det bestämt att tomten inte existerar och vem är mamma, pappa, granntanten eller Arbetarbladet att framställa tomtens oexistens som en sanning?

Så tomten skulle behöva flyga runt jordklotet i en fart av 5 800 kilometer i timmen och på kuppen förvandlas till ett eldklot för att hinna dela ut julklappar till alla världens barn? Det var även många år sedan vi insåg att Gud inte är någon gammal gubbe som bor i ett slott uppe på molnen, detta bevisar dock inte på något vis att Gud inte existerar.

I artikeln nämns även att barnen i skolåldern börjar inse att ”bevisen” för tomtens oexistens är för starka och barnen slutar tro. Jag undrar om det kan bero på att barnen upptäcker ”bevisen”, eller att de faktiskt lär sig att läsa och någon vecka innan julafton får syn på en artikel i mamma och pappas tidning som framställer tomtens oexistens som en sanning. Jag frågar mig därtill hur många barn som efter Arbetarbladets artikel inte kommer att uppleva denna jul eller mötet med tomten/familjens tomte stand-in på samma sätt som tidigare år.

Vi kan lägga fram argument för hur tomten inte kan ta sig runt jorden på en natt, vi kan peka på att väldigt få personer faktiskt påstår sig ha träffat den ”riktiga” tomten eller att tomten rent tekniskt sett skulle vara hundratals år gammal (vilket dock skulle rättfärdiga hans långa skägg)

Men vad vi inte kan göra är att bevisa hans totala oexistens. För det faktum att vi inte sett honom och det faktum att hans släde skulle behöva gå riktigt (jag menar ) snabbt för att ta sig runt jorden på en natt, är inte bevis för att han inte existerar. Det kan vara indikationer på att tomten är en riktig listig figur med kunskaper vi vanliga människor inte har, eller att han kanske inte riktigt är drömfiguren som hinner runt till jordens barn på en natt. Men den dagen när vi med 100 procents säkerhet kan säga att tomten verkligen inte existerar, är en dag som aldrig kommer att komma.

Så jag frågar mig åter, vad som får Arbetarbladet eller någon över huvud taget för den delen att lägga fram tomtens oexistens som en sanning? Om tomten verkligen inte existerar så ge mig bevis för det, jag menar riktiga bevis. Inte några halvkrystade yttranden om att tomten inte skulle hinna runt till alla jordens barn. För även om han inte skulle hinna det med den teknik som människan för tillfället innehar, betyder inte det att han inte existerar. Och om ni inte har träffat honom eller än mindre tror på hans existens så kan ni inte heller veta vad tomten använder för teknik, metoder eller magiska krafter.

Då ni inte har några bevis för tomtens oexistens, inte har någonting som faktiskt kan bevisa att tomten inte existerar i någon form. Lägg då inte heller fram er egen tro som fakta, för det om någonting är att vilseleda och ljuga.

Låt oss behålla vår tro på det magiska och vår tro på god- heten inför julen så länge som det är möjligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel