Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska bort, Raimo Pärssinen?

Sverige är en liten öppen ekonomi. Den globala skuldkrisen påverkar även Sverige och det är därför viktigt att ta ansvar och föra en ekonomisk politik som inte äventyrar de offentliga finanserna. Det har regeringen varit tydlig med och det är också därför vissa reformer nu skjuts på framtiden. Det reformutrymme som finns bör användas till att stärka arbetslinjen och fler jobb för unga.

Resultatet av Alliansregeringens satsningar hittills är tydligt: 37 000 fler unga upp till 26 år har fått ett jobb under det andra kvartalet 2011 jämfört med samma period 2010. Detta trots att Sverige har befunnit sig i en av de kraftigaste finansiella kriserna sedan 1930-talet. Vi är stolta över att ha fört en politik som skapar jobb. Men vi är inte nöjda. Allt för många unga saknar fortfarande ett arbete att gå till.

Vi behöver därför kraftsamla för att öka möjligheterna till att fler jobb för unga skapas. Vi moderater vill förbättra möjligheterna till anställning för unga. Detta genom att slå vakt om de halverade arbetsgivaravgifterna för unga och vårda nystartsjobben, som kraftigt sänkt kostnaden för att anställa unga arbetslösa. Alliansen fortsätter dessutom den långsiktiga satsningen på skolan. En bra utbildning är A och O för hur väl man klarar sig på arbetsmarknaden.

En annan reform som nu genomförs för att skapa fler jobb för unga är sänkningen av restaurangmomsen. Inom restaurangbranschen arbetar många unga, invandrare och lågutbildade. För många är ett arbete i restaurangbranschen ett första steg in på arbetsmarknaden. Att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster skulle därför förbättra chanserna att få jobb för många som annars skulle stå långt ifrån arbetsmarknaden.

Mot detta står en socialdemokrati som säger sig värna arbetslinjen och öka ungas möjligheter till jobb, men som agerar precis tvärtom. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och visar dessutom en total brist på ansvar i den ekonomiska politiken. De ofinansierade utgiftslöftena avlöser varandra, vilket äventyrar statsfinanserna och minskar det internationella förtroendet för svensk ekonomi. Socialdemokraterna säger dessutom nej till den sänkta restaurangmomsen. Den socialdemokratiska matematiken är svår att få ihop och riskerar att förpassa tusentals ungdomar till arbetslöshet.

Beräkningar visar att höjda arbetsgivaravgifter för unga riskerar att äventyra var åttonde anställd under 26 år. I Gävleborgs län skulle detta innebära att över 2100 ungdomar riskerar att förlora sina jobb.

Så, Raimo Pärssinen: Vem är det som ska bort? Vilka av Gävleborgs unga vill du ska förlora sina jobb? Var ska du, tillsammans med dina partivänner, hitta de 135 miljarder som ni hittills ofinansierat lovat bort?


Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län