Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill välja, de äldre eller KD?

Åke Söderman (S) och Monica Jacobsson (S) svarar Maria Larsson (KD) och Daniel Didriksson (KD) och ifrågasätter om Lagen om valfrihet kommer att leda till bättre vård för de äldre.

Annons

Kristdemokraterna i Sandviken, och för den delen i hela landet, har nog mer problem med sin egen framtid än de äldres vardag. Med opinionssiffror under fyraprocents-spärren så söker de desperat efter frågor som kan locka några fler att rösta på dem.

Val av äldreboende och hemtjänst tycks passa KD:s strategi och man försöker framhäva sig som de stora förkämparna för de äldre i samhället genom valfrihet i äldreomsorgen. Detta bland annat genom en debattartikel i Arbetarbladet 22 februari.

Vi tror att äldre, ja faktiskt de flesta i samhället, börjar bli trötta på alla dessa ständiga val de ska ställas inför. Tidigare var det enkelt som att offentligt finansierade verksamheter skulle vara garanterade för alla och så bra som möjligt.

KD tycker i stället att det viktigaste är att man får välja vem som står för driften av omsorgerna, men egentligen vem som äger ett äldreomsorgsföretag. För det är ju inte så att man väljer vem som håller i duschen, det byts ju personal i privata företag likväl som i kommunal drift!

Vi förmodar att KD menar att privata utförare som vill tjäna pengar på sitt företag är bättre på omsorg än kommunen som inte ska tjäna pengar på sin verksamhet?

De omsorgsföretag som KD vill se ska väl ta över befintlig omsorg men även den personal som i dag ”hjälper till med morgonduschen” hos kommunen. De ska jobba hos privata utförare och då duscha både bättre och billigare! Eller ska de som jobbar kommunalt bli arbetslösa?

Eller menar KD kanske att vi genom möjligheten att välja vem som duschar ska kunna starta mer äldreomsorg?

Mer skattepengar blir det i alla fall inte med er borgerliga politik. Bara på några få månader har Sandvikens kommun fått besked om att våra skatteintäkter minskar med 31 miljoner kronor redan 2009 och än större blir minskningen 2010.

Nej, i KD:s värld ska man nog betala sin äldreomsorg ur egen ficka så att den som har bra ekonomi kan köpa privata tjänster medan de med sämre ekonomi ska ”hålla till godo” med kommunens omsorg eller välgörenhet från någon annan.

Den konkurrens som uppstår mellan utförare ska väl samhället betala för förmodar vi?

Vem ska annars betala för den marknadsföring respektive utförare/företag ska delge alla äldre? Vem ska stå för garanti av omsorg när någon privat lägger ned sin verksamhet, går i konkurs eller helt enkelt missköter sig så mycket att man inte får fortsätta längre?

Privatisering av äldreomsorg är bara ett av många sätt borgarna använder för att göra en affärsmarknad av offentlig verksamhet. Det handlar om utförsäljning av Apotek, skolor, sjukhus, statliga bolag, arbetsförmedlingen…ja i princip allt.

Strategierna är smarta, sälj det som går att sälja, lägg ut samhällsuppgifter på privata utförare, sänk skatten för de som har bra ekonomi. Så småningom har alla strukturer slagits sönder och det finns inga skattepengar att bedriva verksamhet för. Då återstår bara att ”sköta sig själv och skita i andra” och det är borgarnas mål det!

Mer läsning

Annons