Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vems ärenden går de svenska politikerna?

Annons

Replik till Tomas Tobé och Andreas Norlén (M).

Som vanligt inte hela sanningen när det kommer från politiker.

En grundlag skall vara den högsta lagen och överordnad andra lagar i ett land. Efter EU-inträdet kan man knappast kalla våra grundlagar för grundlagar. Detta, eftersom Lissabonfördraget är överordnad svensk grundlag. I dag stiftas 80 procent av "våra" lagar i Bryssel. När därför rubricerade ger sken av att den ändrade Regeringsformen ger vissa garantier till medborgarna är detta inte sant.


Efter EU-inträdet är Sverige varken en demokrati eller en självständig och suverän stat. Därmed kan inte svensk lag garantera oss medborgare de rättigheter ni påstår Regeringsformen ger oss. Eftersom EU kan köra över svenska domstolar lever vi ej längre i en rättsstat.

Regeringsformens portalparagraf säger följande: "all offentlig makt utgår från folket", detta är numera en lögn eftersom makten inte längre utgår från folket. Det blir än mer uppenbart eftersom svenska folket aldrig fick folkomrösta om Lissabonavtalet. Sverige har ett representativt system.

Detta tar politiker som intäkt för att de inte behöver för-ankra vare sig grundlagsändringar eller andra viktiga frågor hos folket i val eller i folkomröstningar. Denna skyldighet att förankra anges både i grundlagen och i förarbetena till denna. I grundlagsutredningens direktiv angavs också tydligt att de förslag man kom fram till skulle debatteras och diskuteras med folket.

Detta har aldrig skett. Därför har ni politiker grovt brutit mot era förpliktelser gentemot folket. Antagandet av Lissabonfördraget påverkar Sveriges statsskick och strider därmed mot grundlagen. Sverige är i dag endast en formell demokrati. Detta kan exemplifieras med följande.


Även om ett eller flera partier i ett val får 51-100 procent av väljarnas röster kan en tillträdande regering inte föra den politik man gick till val på och som en majoritet vill ha, om politiken strider mot Lissabonfördraget och EU. Det är hög tid att svenska folket ställer frågan: "Vems ärenden går de svenska politikerna"?

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons