Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vera Persson levde ett långt och innehållsrikt liv

Vera Persson, Strömsbro, avled 21 oktober i sitt 99:e levnadsår.

Vega Persson avled på Gävle sjukhus efter en tids sjukdom. Hon kunde, som hon önskade, bo hemma i sin lägenhet tills några dygn före sin död. Distriktssköterskorna, hemtjänsten och vänner gjorde det möjligt.

Vega var född i Torsåker. Genom faderns arbete inom större jordbruk flyttade familjen en del under Vegas barndom, bland annat till Storvik och Mackmyra. Fadern fick sedan anställning på Skeppsvarvet som ”kusk” med uppgift att hämta och skjutsa folk till och från järnvägen och andra ställen. Då bodde familjen i Portstugan.

Familjen förvärvade 1927 mark utanför Strömsbro, ett ställe som kom att kallas Skogshyddan. Där uppfördes bostadshus och mindre ladugård.

Familjen bosatte sig där 1930. Det blev deras åretruntbostad till mitten av 1960-talet. Efter faderns död 1960 och moderns 1970 har Vega använt den som sommarbostad till 1995, då den såldes till Gävle kommun. Skogshyddan var ett mycket kärt ställe för Vega.

Genom fin kontakt med den familj som nu bor där har hon kunnat göra många besök.

Vegas arbetsliv började i någon av stadens affärer. Sedan fortsatte det i Pixfabriken. Efter en tid där åkte hon till Stockholm och tog anställning hos naturläkaren Birger Ledin och hans hälsohem. Vega har levt hela sitt liv efter hans idéer.

Vega ville bli hemsyster. För det krävdes praktik i större hushåll. Hon hamnade då hos en familj utanför Stockholm. De hade livsmedelsaffär med både biträden och springpojkar. Vega skulle sköta hushållet med mat till ett tiotal personer. På den tiden var det ransoneringskort. Det var nog inte så lätt. En av springpojkarna hade Vega kontakt med ända till hans död 2002.

Efter en tid på varuhuset NK och en tid med arbete inom ett filmföretag återvände Vega till Gävle. Hon blev erbjuden ett vikariat på Arbetarbladet och lovade att arbeta några veckor. Anställningen fortsatte dock till den dag hon gick i pension vid 66 års ålder.

Vega hade många intressen: musik, resor och friluftsliv. Hon cyklade tillsammans med sina kamrater långt upp i norra Sverige och över till Norge. Vega besökte Mallorca tidigt och reste ett flertal gånger genom Europa med tåg. Hon var även intresserad av politik och följde tv-sändningarna från riksdagen så länge hon orkade. Debatterna om äldreomsorgen följde hon noga.

Att ta hand om sina föräldrar när de blev gamla var självklart för Vega. De fick bo kvar så länge det var möjligt. Hon räckte även en hjälpande hand till släktingar och vänner som behövde hjälp.

Vår familj har känt Vega sedan mitten av 1970-talet. Det har varit intressant att höra hennes berättelser ur ett långt och innehållsrikt liv. Vega började skriva dagbok 1927.

Närmast anhöriga är kusinen Eivor Uggla, Gävle, med sonen Anders, Uppsala, systersonen Reidars barn Eva och Jan, Jönköping, och systersonen Sven med familj, Stockholm.

Många vänner känner stor saknad efter Vega.