Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vera vann

Tvååriga Vera vann över Hofors kommun. Förvaltningsrätten slår fast att hon visst har rätt till personlig ­assistans. Det här kan få betydelse för fem andra familjer i Hofors som kommunen också sagt nej till.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om tvååriga Vera Olsson i Hofors som på grund av den allvarliga sjukdomen hyperinsulinism behöver tillsyn dygnet runt.

I juni sa socialtjänsten i Hofors nej till att bevilja henne personlig assistans.

Man menade att Vera inte hade större hjälpbehov än någon annan i hennes ålder. Små barn behöver alltid mycket hjälp och det faller under det normala föräldraansvaret.

Men det resonemanget köper inte förvaltningsrätten dit föräldrarna med hjälp av juridiska ombud överklagat. I går kom domen där socialtjänsten får bakläxa.

Nu måste socialtjänsten i Hofors omedelbart se till att Vera får personlig assistans.

– Vi är jätteglada. Det här öppnar för att fler barn i Hofors ska få det stöd de har rätt till enligt lagen, säger ombudet Veronica Hedenmark från Assistansjuristerna.

Hon vet fem andra Hoforsfamiljer som fått avslag på sina ansökningar om personlig assistans med precis samma motivering som Vera fick.

– Nu ska vi träffa dem för att se hur vi går vidare med deras fall.

Enligt Veronica Hedenmark visar förvaltningsrättens dom att behov och inte ålder ska ligga bakom att man beviljas personlig assistans.

I domen står att Vera genom sin hyperinsulinism har grundläggande behov av hjälp med att få i sig mat och mediciner genom sin sond under hela dygnet och hennes blodsocker måste kontrolleras med täta mellanrum.

Det här innebär ett merarbete utöver föräldraansvaret.

Veronica Hedenmark är mycket kritisk till hur socialtjänsten i Hofors behandlat Vera och hennes föräldrar.

– Det är häpnadsväckande att man låter det gå så långt som till en rättsprocess för att en tvåårig flicka ska få det hon har rätt till. Då är man inte vänligast i Sverige mot funktionshindrade barn.

På socialtjänsten i Hofors har man ännu inte hunnit sätta sig in i domen.

– Vi ska ha en genomgång av den i morgon (läs i dag), sen får vi se hur vi ska gå vidare, säger socialchefen Jan Bornestig.