Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veras föräldrar får hjälp

Hofors kommun ville inte bevilja tvååriga Vera personlig assistans.

Däremot har familjen nu fått avlösarservice – för att föräldrarna ska få sova.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om lilla Vera Olsson som lider av den allvarliga sjukdomen hyperinsulinism och därför behöver ständig tillsyn.

Men när Veras föräldrar Bojan Petrovic och Vanja Olsson ansökte om personlig assistans åt dottern sa socialtjänsten nej. Det ingår i det normala föräldraansvaret, menade man, att ge sitt sjuka barn medicin och att passa det – även om det är dygnet runt.

Veras behov är inte större än någon annan tvåårings, skrev LSS-handläggaren i sin motivering.

Nu har i alla fall familjen beviljats avlösar- service från kommunen med 20 nätter i månaden. Det har man haft även tidigare. Avlösarservicen är för att föräldrarna ska få avlastning för att sova eller ägna sig åt Veras storasyster.

Med personlig assistans skulle den hjälpen inte vara bunden till hemmet.

– För oss skulle det betyda att vi precis som andra familjer skulle kunna åka bort någon gång. Men vi tvingades söka avlösar-service igen för ingen människa kan vara vaken flera dygn i sträck, säger Bojan.

Familjen kommer att överklaga kommunens avslag till förvaltnings-rätten.

På dagarna när Vera går på förskola har hon en personlig assistent där. Det har rektorn för förskolan beslutat om.