Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vero Moda fick hyreshöjningen halverad

Hyresnämnden halverar hyreshöjningen för klädbutiken Vero Moda i Niangallerian i Gävle.
– Det verkar salomoniskt och klokt, säger Anders Anell, ombud för hyresvärden Nordic Retail Fund.

Han konstaterar att hyresnämndens yttrande om marknadshyran ligger ungefär mittemellan hyresvärdens och hyresgästens bud.

Fastighetsägaren krävde att Vero Moda skulle betala en årshyra på minst 1,1 miljoner kronor – 2 600 kronor per kvadrat – från 1 januari 2009.

Hyran skulle höjas med 39 procent.

Butiksägaren protesterade och gick till hyresnämnden tillsammans med nio andra butiksägare som också var missnöjda med hyreskraven.

De flesta lyckades göra upp efter medling. Men i ett fall – Vero Moda – fick hyresnämnden avgöra genom ett så kallat yttrande.

Marknadshyran ska vara 2 600 kronor per kvadrat, det vill säga 943 800 kronor per år. Det innebär en höjning med 17 procent.

Det är samma kvadratmeterhyra som bokhandeln Bokia får betala men betydligt mindre än butikerna på gatuplanet.

Hyresgästernas ombud, Daniel Sahlberg på branschorganisationen Svensk Handel, hänvisade till hyran för lokaler i närliggande gallerian Flanör. Där är hyrorna betydligt lägre.

Hyresnämnden menar dock att Nian är ”en mer komplett galleria” även om Flanör efter ombyggnaden ger ”ett minst lika gediget kvalitetsintryck”.

Nian är större, har ”dragare” som Systembolaget och större parkeringshus, konstaterar hyresnämnden som därför också tycker att marknadshyran ska vara högre där.