Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veronica ensam tjej i Norrsundets hamn

/
  • Lycka till. Veronica Källström i samspråk med fiskarna som ska lämna hamnen för en veckas fiske i de finska vattnen.
  • I fäders spår. Veronica Källström går i gammelfarfars, farfars, och pappa Per-Olofs spår: att arbeta på stuveriet.
  • På kontoret. Vissa dagar varvar Veronica kontorsjobb med utejobb på kajen.

Veronica Källström återvände till familjeföretaget Norrsundets Stuveri AB. Där arbetar hon nu med enbart manliga arbetskamreter.

– Visst kunde en del vara fräcka i mun ibland, men på något sätt så är de väldigt måna om mig, förklarar hon.

Annons

Från att ha arbetat med logistik på en agentur åt ett taiwanesiskt rederi i Göteborg, så hugger hon nu i med lastning och lossning. Jobbet på kajen varvar hon med administrativt arbete på kontoret.

Med stolthet berättar Veronica om sin farfars far som grundade stuveriet, och om hur han redan 1898 rodde ut för att buda på de laster som anlöpte hamnen. Så småningom organiserade han upp det hela, och 1920 räknas som företagets start.

– Det kändes helt rätt att komma tillbaka hit till hamnen och arbeta med min pappa, farbror och mina bröder, säger Veronica.

Efter att ha läst Handels och administrationsprogrammet på gymnasiet pluggade Veronica vidare med personal- och arbetslivsfrågor på universitetet i Umeå.

– Allt som jag har gjort har hela tiden haft fokus på familjeföretaget, både studierna och arbetet, förklarar hon.

På frågan hur det är att nu arbeta i hamnen med endast manliga arbetskamrater, menar Veronica att det inte är några som helst problem. Det gjorde hon även i Göteborg som kontaktperson mellan rederierna, och hon var också ensam tjej i Gävle hamn för några år sedan.

– Visst kunde en del vara fräcka i mun ibland, men på något sätt så är de väldigt måna om mig, förklarar hon. Jag tycker killarna är trevliga arbetskamrater, summerar hon.

Det är strax efter lunchtid. Förmiddagen har Veronica jobbat med papper på kontoret, men nu är det dags för några timmars utearbete. På med skyddshjälmen och tjocka vinterkläder; det blåser iskallt ute på kajen, och i lastrummen är det som ett frysskåp vissa dagar.

Långt nere i det tio meter djupa lastrummet jobbar Veronica i dag med Leif Pettersson. Tillsammans krokar de på lyftkranens vajrar runt varje massabal som sedan vinschas upp ovanför deras huvuden. Varje bal väger sex ton.

När dagen är slut har de lossat totalt 3 252 ton massa. Tre truckar har forslat allt vidare till magasinsbyggnaderna. I morgon är det pellets de ska lasta.

Annons