Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vet inte att de står på SD:s lista

I början av juni publicerade Sverige­demokraterna sin valsedel för Gävle kommun med 100 kandidater. Arbetarbladet kan avslöja att minst fyra av dem inte kände till att de stod på listan. Flera personer har dragit tillbaka sin kandidatur.

Inför höstens kommunalval ställer rasistiska Sverigedemokraterna upp med 100 kandidater i Gävle kommun. Något partiet fick uppmärksamhet för under Almedalen, och de har själva beskrivit valsedeln som ”listan som chockar Sverige”.

I en unik granskning har Arbetarbladet försökt nå alla 100 namnen på listan. Vi har kommit i kontakt med 55 stycken, och det är sex kandidater som säger att de inte ställer upp i valet och fyra som inte visste att de var med på listan. Fem personer är inte folkbokförda i kommunen, och kan därmed inte bli valda om de inte flyttar hit innan valet. Endast 42 personer, tre av fyra, har vi fått bekräftade att de faktiskt ställer upp.

En person – som är folkbokförd i Gävle – blir väldigt förvånad när Arbetarbladet berättar att han står på lista.

– Det hade jag ingen aning om! Jag bor ju nere i Portugal.

Har du varit engagerad i SD?

– Nej, alltså jag hade lite kontakt med dem, men det var en gång, och för länge, länge sedan. Jag flyttade från stan för två år sedan.

En annan person som bor i Gävle blir lika förvånad när vi frågar varför hen ställer upp i valet.

– Jag vill absolut inte vara på någon lista.

Personen tar det dock med ro.

– Jag röstar på dem. Det får de vara nöjd med. Vad ska man göra, inte så mycket att säga, får bli som det blir.

Med 100 personer har Sverigedemokraterna i särklass den längsta vallistan till Gävle kommunfullmäktige. De andra etablerade partierna har mellan 27 (KD) och 60 (M) kandidater. Innan har Sverigedemokraterna i flera kommuner haft svårt att fylla sina platser.

För att kunna bli vald till fullmäktige måste kandidaten vara folkbokförd i kommunen. Sverigedemokraterna publicerade listan på sin hemsida 12 juni 2014. Maria Laestander flyttade från Gävle i maj 2014.

– Jag kanske borde stå på listan i Älvkarleby i stället, jag vet faktiskt inte hur det funkar, säger hon.

Lena Lindkvist sitter i Ockelbo kommunfullmäktige, och är skriven i Lingbo. Hon är med på Sverigedemokraternas lista både i Ockelbo och i Gävle. På Gävlelistan står det att hon bor i Valbo. Anledningen säger hon är för att det var ”oklart” om hon eventuellt skulle bo deltid i Valbo framöver.

En person vi talar med vet om att han är på listan, men att det inte betyder att han ställer upp i valet.

– Jag ställer inte upp på riktigt, det är en kandidatlista som jag inte är aktiv i.

Hur kommer det sig att du är med på listan om du inte ställer upp?

– Jag har en kompis som är mer engagerad i det där, jag ställde upp på grund av honom, men det var för att jag sökte information inför valet nu i höst. Desto mer info jag får om alla partier desto bättre.

Efter att Arbetarbladet började ringa har vi fått uppgifter från oberoende källor om att mejl och sms har gått ut från partiet om att undersökningen pågår. 20 personer på listan vill inte prata med Arbetarbladet om sin kandidatur. Vissa hänvisar direkt till partiets första namn Roger Hedlund, andra lägger på luren.

Samtidigt finns det även de som vill prata om sin politik och varför de ställer upp. Företagaren Johan Wengrud står på plats 70. Han lyfter frågan om invandringen tillsammans med vård- och omsorgsfrågan.

– Man prioriterar ekonomi till folk från andra länder och hjälper inte oss själva. Har tappat sjukvård, har tappat äldreomsorgen och vi har tappat barnomsorgen exempelvis, säger han.

När Arbetarbladet innan granskningen frågade Roger Hedlund om varför de har en lista med 100 namn sa han att ”Det blir lite symboliskt att gå på val på 100, och vi vill visa att vi har en styrka bakom oss och byggt en folkrörelse under väldigt många år”.

När vi konfronterar Roger Hedlund med utskrivna citat från granskningen, vägrar han att kommentera och hävdar att uppgifterna är obekräftade om vi inte lämnar ut namnen på dem vi har pratat med. Att personer är med på listan som inte är folkbokförda i Gävle kommun ser han inte som ett problem, och inte heller att personer har uppgett att de inte kandiderar.

– Mellan att listan sätts och valdagen kan man både flytta in och ut ur kommunen.

Roger Hedlund menar att uppgiften om att mejl och sms har skickats till kandidaterna är felaktig.

– Att man undviker att samtala med en tidning som från chefredaktören uttalat sig driva politiska kampanjer mot Sverigedemokraterna och sätta epitet före partinamnet i nyhetsartiklar, det ser jag som fullt förståeligt.