Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi accepterar alldeles för dålig matkvalitet”

/
  • ny bok. Mats-Eric Nilssons första bok ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” fick ett stort genomslag både bland konsumenter och i livsmedelsindustrin. Förra veckan kom uppföljaren ”Äkta vara”.
  • Kritisk. Journalisten Mats-Eric Nilsson ifrågasätter färdigmaten i sin bok

Journalisten Mats-Eric Nilsson gjorde kemiska tillsatser i mat till en het fråga när ”Den hemlige kocken” kom ut förra året. Nu är han aktuell med uppföljaren ”Äkta vara” som bland annat ifrågasätter färdigmaten.
– Man byter ut de råvaror som borde finnas där mot industriella produkter, säger Mats-Eric Nilsson.

Annons

De två frysta färdigrätterna från Findus och Felix som ingår i Arbetarbladets analys innehåller bland annat aromämnen, färgämnen, emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel.

– Aromämnen behöver tillverkarna märkligt nog inte tala om vad det är, vilket är konstigt, eftersom konsumenten inte vet vilken smak man har fejkat. Det finns 2 800 aromämnen och jag tycker att det är ett svaghetstecken för en produkt att den inte har tillräckligt med smak för att duga som den är, säger Mats-Eric Nilsson, som är nyhetsjournalist sedan 30 år och nu redaktionschef på Svenska Dagbladet.

Han råder folk att läsa på förpackningarna vad maten innehåller och framför allt reagera när smakförstärkare, färgämnen och aromämnen ingår.

– Alla de tre handlar egentligen om en råvarubrist och en hårdhänt hantering som gör att man måste tillsätta kemiska ämnen för att maten ska smaka någonting, säger han.

Han äter inte färdigrätter för att han inte gillar smaken, och inte vill ha i sig alla tillsatser som följer med. Inte för att han vet att de är farliga, men för att han misstänker det.

– Det finns tillsatser som är ifrågsatta ur hälsosynpunkt och framför allt vet man för lite om vad som händer när man äter mycket under lång tid, säger han.

Han menar att livsmedelsindustrin byter ut dyra råvaror mot billigare utfyllnad och därför måste smaksätta maten på kemisk väg.

I sin nya bok ger han exempel på färdigrätter som innehåller mellan 35 och 67 ingredienser. Han konstaterar att företaget Familjen Dafgård efter att ha uppmärksammats i den förra boken nu skär ned antalet tillsatser i sina produkter. Mats-Eric Nilsson tror att det kommer att bli den rådande trenden framöver, att fler tillverkare följer efter.

Med sina böcker hoppas han göra människor medvetna om vad vår mat egentligen innehåller och samtidigt kunna medverka till att folk ställer högre krav på livsmedelsindustrin.

– Min huvudpoäng är att vi under alldeles för lång tid har accepterat alldeles för dålig matkvalitet, säger Mats-Eric Nilsson.

Mer läsning

Annons