Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är förbereddapå en andra stormnatt”

Familjen Evaldsson i Fågel
sundet förbereder sig för en andra ovädersnatt. De har batterilampa, vatten till toaletten och varmvatten i en termos.


– Det får duga med nes
k
affe till frukosten, säger Kristina Evaldsson

Gårdagen gick i stearinljusets tecken för Kristina och Gert Evaldsson. Halv fyra på natten, när det blåste 28 sekundmeter, gick strömmen. Det blev till att elda i spisen i köket och använda ett bilbatteri till cirkulationspumpen för att få värme på elementen.

– Det går ingen nöd på oss, det är 21 grader i köket av ”knubbspisen” och 23 i rummen, säger Kristina.

Strax före ett på dagen trodde de att strömavbrottet var över.

– Men strömmen försvann tjugo i tre. Det var bara att tända stearinljus igen.

Fenomenet med ström som kom och gick var inte de boende i Fågelsundet ensamma om. Kristina säger att flera Hållnäsbor upplevde samma sak. Vattenfalls rapporter varierade också från 1 200 till 3 000 strömlösa hushåll.

På morgonen berättade Kristina att 10 av 13 fönster var igensatta av snö.Under eftermiddagen kunde familjen åter se ut genom rutorna.

– Det är inte lika blåsigt nu som i morse men det kommer snöbyar ibland, säger Kristina Evaldsson, som mest fruktar högvatten som kan slå sönder båthusen.

– Då svarar jag sju, säger Kristina som egentligen är från Hjälmunge mitt på Hållnäshalvön.

Kristina och Gert är pensionärer och behövde inte ta sig till något jobb. Däremot har de grannar i Fågelsundet som inte kom till jobbet. Inte heller barnbarnen Emma, 13 år, och Hanna, 9 år, som bor i Slada by, kom till skolan då skolbussen var inställd.