Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är positiva till att fler kan få gifta sig

Ett flertal av våra kristdemokratiska kollegor i länet ställer sig frågande till hur vi kommer att rösta när riksdagen behandlar frågan om könsneutrala äktenskap (Arbetarbladet 8 januari).

Låt oss vara tydliga med att vi kommer att rösta ja. Vi har respekt för att man kan ha en annan åsikt men för oss handlar det om att vi som lagstiftare ska behandla människor på ett likvärdigt sätt oavsett deras sexuella läggning.

Argumentationen både för och emot rymmer många dimensioner men kokar alltid ned till den avgörande frågan: vill vi att homosexuella ska få gifta sig? Det handlar med andra ord om värderingar. Huruvida vi som lagstiftare skall värdera om kärlek mellan två personer av samma kön är sämre eller lika bra som kärlek mellan två personer av olika kön.

Vi menar att ett äktenskap mellan två personer av samma kön inte på något sätt hotar eller påverkar äktenskapet mellan två personer av olika kön. Snarare ser vi positivt på att två personer väljer att befästa sin kärlek till varandra i ett äktenskap.

Det är dock viktigt att klargöra att den nya lagstiftningen inte kommer att tvinga något samfund eller präst att viga två personer av samma kön. Varje samfund får själva ta ställning till hur de vill göra men det viktiga är att vi som lagstiftare är neutrala. Vi menar att det behövs en familjelagstiftning som ger svar på de relationer som är reella i Sverige. Heterosexuella par och homosexuella par väljer att leva tillsammans i äktenskap och för detta krävs en gemensam lagstiftning.

Debatten har varit lång och längs vägen har flera olika förslag prövats och vi har även inom alliansen gjort vårt yttersta för att hitta ett gemensamt förhållningssätt. Tyvärr lyckades vi inte med att lägga gemensam proposition i frågan från regeringen men vi kom i alla fall överens om att frågan skulle avgöras i riksdagen. Kristdemokraternas senaste förslag, för att motsätta sig den nya lagstiftningen, handlar nu om att införa en civil äktenskapslagstiftning. Det går givetvis att argumentera för en sådan lösning men vår bedömning är att en majoritet av svenska folket vill gifta sig inom de olika kyrkliga samfunden och vi vill inte ta bort den möjligheten endast för att hålla homosexuella par utanför kyrkan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel