Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi arbetar med folkhälsan

Annons

Kom till verkligheten Ann-Cathrin. Att påstå att S sviker barnen när vi tar bort en insats för 50 000 kronor (Arbetarbladet 27 maj), när verkligheten i stället påvisar en vuxenvärld som dricker mer än genomsnittet.

Enligt statistik från folkhälsoinstitutet visar det sig att försäljningen på det lokala systembolaget ligger närmare 1,5 liter ren alkohol mer än snittet i länet. Vår dödlighet i kommunen åren 2002–2006 låg på sex döda per 10 000 invånare. Mellan samma år var snittet i länet 2,9 döda. För att minska den siffran arbetar bland annat IFO med Audit för att identifiera riskbruk, missbruk och beroende.

Sven Andreasson, chef för avdelningen för drogprevention vid Folkhälsoinstitutet, säger att vetenskapligt grundad drogprevention innebär förändrad inriktning, bort från ensidigt ungdomsfokus, bort från den individuella nivån och bort från information och utbildning för att i stället lägga större vikt på kontrollpolitik, lokalt förebyggande arbete och opinionsbildning.

Tyvärr har vi som sagts ovan en opinion mot oss i ett förebyggande arbete då vi ser att det i kommunen finns höga siffror för den vuxna världens bjudvanor till våra unga (ANT 2007 resp 2008). Närmare 25 procent får alkohol hemma!

För att komma åt den problembilden har vi bland annat metoder som ÖPP, som syftar till att påvisa att den vuxna världens restriktivitet mot att unga dricker faktiskt ger resultat. Vi har också i dagarna fått en egen ÖPP-instruktör.

Vi har implementerat EQ, emotionell intelligens som i dag ligger på schemat från förskolan upp till nionde klass. Vi har ett batteri med föräldrastödsutbildningar i form av bland annat COPE och FöräldraKomet. Inom skolan finns Repuls, ART, skolKomet med mera. Vi utvecklar samarbete med kyrkan, vårdcentralen och annan verksamhet för att bemöta vissa problembilder där barn kommer i kläm. Vi utvecklar en resursgrupp med kompetens riktat mot barnen.

Vi startar ett ungdomsnätverk. Vi jobbar med opinionsbildning i form av att bland annat utbilda politiker men också allmänheten med kurser som Vara Vettig Vuxen eller seminarium som Tankar och funderingar om vårt förhållande till alkohol.

S har också genom socialnämnden avsatt pengar för en ökad kontrollpolitik gentemot olika handlare i kommunen.

Vidare är det S som har prioriterat folkhälsoarbetet. Vart var ni när vi tog som ett övergripande mål i förra budget arbetet att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen?

Ann-Cathrin, hälso-äventyret är en bra verksamhet från landstinget som du sitter med i och som uppskattas av både elever och personal, men det är en isolerad insats. Om skolan vore en viktig del för borgerligheten hade det kommit mer pengar från regeringshåll än vad det gjort. Jag hade också gärna sett dig i någon debatt i landstinget om att hälsoäventyret skulle vara en gratisinsats.

(S)

ordförande i socialnämnden

Älvkarleby kommun

Mer läsning

Annons