Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi borde bilda ett sjukskrivnas parti

Alliansens skattepolitik har sett till att min skatt i förhållande till de som arbetar ökat och det ganska kraftigt, skriver Thomas Pettersson och föreslår att man startar ett parti för Allianspolitikens förlorare.

Annons

Det är med bestörtning man ser Ulrika Karlsson (M) och Kenneth Holmström (M) skryta om att Alliansens skattepolitik gett större ekonomisk frihet (Arbetarbladet 2 mars). Det finns nästan 2 miljoner människor i Sverige som säkert upplevt motsatsen.
För egen del kan jag nämna att i tre steg har Alliansens skattepolitik gett mig en sämre levnadsstandard i förhållande till de som arbetar och har jobbavdrag eller friställda riksdagsmän, som har jobbavdrag fast de inte arbetar.
Som avtalspensionär fick jag gå ned i lön med cirka 20 procent, vilket jag tyckte var en bra uppgörelse, men Alliansens skattepolitik har därefter vid tre tillfällen sett till att min skatt i förhållande till de som arbetar ökat och det ganska kraftigt.
Vad kan man göra åt det här? Alliansen vill troligen ingenting och vänsterblocket anser att det är en lång resa som krävs. Med det menar de en långsam återgång till gemensamma skatteskalor.
En bra lösning vore att skapa ett pensionärs-, a-kassa- eller de sjukskrivnas parti. Vi är nog drygt 2 miljoner till antalet. Det behövs bara en fråga i partiprogrammet och det är ”samma skatt till alla oberoende varifrån inkomsten kommer”. Ett drömläge vore att komma in i riksdagen och få en vågmästarroll. Det vore det allra bästa.
Att som nu betala 21 800 kronor mer i skatt än den som jobbar och har samma inkomst som mig anser jag vara rena stölden.

Mer läsning

Annons