Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi dödar i Afghanistan i dag”

Den här söndagen är ledarsidan nyfiken på Thage G Peterson, 79, före detta socialdemokratisk försvarsminister och talman. Vi träffas på hotell Scandic i Gävle där Thage G bokat ett rum inför ett kvällsmöte med Gävles socialdemokrater.

Du har ju varit rikspolitiker sedan 1970-talet. Finns det något som du tycker att socialdemokraterna skulle ha gjort annorlunda?

– Du menar att jag skulle vara självkritisk?

Mm…                                                                

– Alltså, det här att vara efterklok... Men avregleringen gick för fort. Jag satt ju i regeringen då.

Avregleringen av..?

– Hela bankväsendet, det är ingen diskussion om att det gick för snabbt. Sedan, det var inte under min tid, men det största misstag vi har gjort är att vi avvecklade folkförsvaret utan en debatt.

Hur stort försvar behöver vi ha då? Och vilken typ av försvar?

– Vi ska ha ett territorialförsvar, så att vi kan försvara oss. Och om vi ska vara ute i världen så ska vi absolut inte vara där enligt FN-stadgans paragraf sju.

Vad betyder den?

– Att vi är en stridande trupp som har rätt att döda. Vi dödar i Afghanistan i dag. Jag brukar säga att Sveriges krig i Afghanistan är det största misslyckandet och nederlaget för svenskt försvars utrikespolitik någonsin. Men det är också ett nederlag för sanningen. För vi håller fortfarande på och ljuger kring vår insats.

Hur menar du då?

– Från början så sa man att vi är där i fredssyfte. Men det var ju inte sant.

Det sades väl att vi skulle skicka soldater till Afghanistan för kvinnornas skull?

– Jo. Men det har blivit sämre för kvinnorna. Prostitutionen har ökat våldsamt. Man sade även att vi skulle bekämpa knarket. Men i dag kommer 93–94 procent av all opium från Afghanistan. Så insatsen är totalt misslyckad. Vi hade inte där och göra. Sverige har blivit en krigförande nation som dödar människor i annat land. Dessutom har vi övergett det som var ”Olof-Palme-linjen”, som handlade om samtal, förhandlingar och politiska lösningar. Redan från början så sa jag att vi måste diskutera med talibanerna. Men det var som att svära i kyrkan. Mina partikamrater buade åt mig när jag sade det. Men jag är så trygg i mig själv, så att det är ingen som rubbar mig.

När skulle du säga att avvecklingen av det svenska försvaret inleddes?

– Jaa… det var nog Leni Björklund (försvarsminister 2002–2006) som började ta några tag, men den stora avvecklaren i sina tankar, det var Håkan Juholt. Han var ju också beredd att arbeta närmare med Nato, han var populär i Washington. Det var när han var ordförande i försvarsberedningen under början av 2000-talet, men sedan fullföljdes det där av Björn von Sydow.

Menar du att vi skulle satsa mer pengar på försvaret? Eller menar du att vi ska omfördela?

– Nja. Jag vill ju dra ned på utlandsinsatserna. Om du gissar, vad tror du att Afghanistankriget har kostat det svenska försvaret under de här elva åren?

Oj… D et kan jag inte. Ett par miljarder? Det kanske var för mycket?

– Bara under förra året kostade Sveriges insats två och en halv miljard kronor. Totalt har kriget kostat 35–36 miljarder.

Hur har du räknat då?

– Ja, det finns ju siffror. Jag kan ta riksdagstrycket. (De officiella siffrorna är 1,3 miljarder kronor per år. Men då är inte ”kringkostnader” inräknade. Reds anm.) För årskostnaden för en enda svensk soldat i Afghanistan skulle vi kunna ge ett års skolgång till 7 300 barn i Afghanistan. Eller ge hjälp under 84 000 förlossningar. I dag är vi inte ute i några fredsbevarande insatser, utan vi är i fredsframtvingande insatser.

Socialdemokraterna… Kan du känna igen dig i ditt parti i dag?

– Ja, värmen. Jag gillar att vara ute på partimöten.

Men skulle det inte kunna vara vilket parti som helst då?

– Nej, sjutton heller. Nej, det är en förolämpning att säga så. Den största insatsen som socialdemokratin i Sverige har gjort är att bygga upp skolan, utbildningen. Jag har ju själv upplevt hur det var att inte få gå i skolan, att det var något för de rika.

Om vi tittar på en sådan fråga som vinster i välfärden…

– Ja, där är jag så… ganska förgrymmad. För den frågan har vi själva lagt i vårt knä. Det där var ju borgarnas fråga, de skulle ha varit tvungna att klara ut det där.

Menar du att man bara skulle ha lagt locket på?

– Nej. Inte lagt locket på, men man skulle ha bett borgarna förklara. Reinfeldt, Borg och den där olyckliga Hägglund. När tar ni vårdbolagen i hampan? När stoppar ni vinsterna som drar utrikes? Men i stället… jag fattade ingenting, varför vi skulle vara svarande, och inte landets regering?

Vilka frågor skulle vara socialdemokratins då , menar du?

– Att bygga ut välfärden. Att stärka offentlig sektor. Vi klarar inte sysselsättningen om vi inte anställer fler.

Där tror jag faktiskt att jag håller med dig.

– Mm. I dag kan inte människor se skillnad på socialdemokrater och moderater, och då är det något galet. Det är något som gynnar Sverigedemokraterna. Det ska framgå tydligt vad som är socialdemokratisk politik och vad som är moderat politik. Jag vill ha lite strid.