Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi dör i förtid – och i onödan

/

I Gävleborg dör vi i snitt ett år tidigare än i genomsnitt i landet – trots att vi inte alls skulle behöva det. Dåliga matvanor, fetma och brist på motion gör att hjärt- och kärlsjukdomarna härjar ordentligt i länet.
– Men 80 procent kan förebyggas. Människor dör i förtid i onödan, äger Lotta Östlund, utredare på samhällsmedicin.

Annons

Männen i Gävleborg insjuknar oftare i akut hjärtinfarkt än i resten av landet. Och kvinnorna insjuknar oftare i stroke. Och när man jämför med rikssnittet är det fler, både män och kvinnor, som dör i hjärt- och kärlsjukdomar här. Under åren 2000-2004 dog 1 145 män och 537 kvinnor mellan 15 och 74 år i en hjärtkärlsjukdom i Gävleborgs län. Det är drygt två hundra personer mer än om vi varit i nivå med landet.
– Det är allvarligt, så är det ju, säger Lotta Östlund som är sociolog och utredare inom landstingets enhet för samhällsmedicin, som har som uppdrag att analysera hälsoläget i samhället.


På samhällsmedicin har man under många år kartlagt hälsoläget i länet och det är ingen alltigenom positiv bild de kan måla upp. Att så många av oss drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar har i sin tur inneburit att medellivslängden är lägre än riksgenomsnittet.
– Vi lever i snitt ett år kortare i vårt län, på grund av hjärt- och kärlsjukdomarna. Men det går att förebygga. Det är inget av naturen givet att vi ska drabbas av de här sjukdomarna.
Våra levnadsvanor har nämligen stor inverkan på hur stor risken är att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa av sjukdomarna går inte att motverka men oväntat många som insjuknar hade kunnat undvika det.


Det finns fyra stora riskfaktorer som ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar: brist på motion, dåliga matvanor, tobak och alkohol. Psykisk påverkan och stress har också betydelse.
Men trots att det är allmänt känt är det bara hälften av länets befolkning som motionerar. Och jämfört med i hela landet har vi en större andel som lider av övervikt eller fetma.
– 80 procent kan förebyggas genom förbättrade levnadsvanor, man kan faktiskt påverka det. Så människor dör ju i förtid i onödan, konstaterar Lotta Östlund.

Mer läsning

Annons