Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi dricker mer smuggelsprit

Smuggelsprit eller ett järn på krogen är hugget som stucket för svensken. Båda stod för omkring tio procent av den totala alkoholkonsumtionen under första halvåret i år.

Annons

Systembolaget har slagit försäljningsrekord, men trots det ökade inte alkoholkonsumtionen under första halvåret, enligt en rapport från Stockholms universitet. Lågkonjunkturen och den svaga kronan har framför allt fått svenskarna att dra ner på inköpsresor till utlandet. Resandeinförseln minskade med en tredjedel, vilket uppvägde Systembolagets försäljningsökning.

Däremot verkar konsumtionen av illegal smuggelsprit har ökat för första gången på flera år. Den stod under första halvåret för 8 procent av totalkonsumtionen, bara ett par procentenheter mindre än all alkohol som säljs på landets restauranger. Det här fenomenet finns bara i Norden som har Europas högsta alkoholskatter, enligt Mats Ramstedt på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) vid Stockholms universitet.

– Jag tror inte ens att man mäter smuggling i andra länder. Det är möjligt att det också finns statistik i Finland och Norge, säger han till TT.

Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), efterlyser sänka skattesatser.

– Det är dyrt att gå på krogen i Sverige. Vi har högsta momsen i Europa och även alkoholskatterna är bland de högsta och det är klart att det påverkar konsumtionen. Folk stannar hemma och dricker och inte sällan smuggelsprit.

– Vi tycker inte att konsumtionen av alkohol ska öka i Sverige, vi är också föräldrar och oroliga för våra tonåringar, men vi tycker att en större del skulle konsumeras på restaurangen som trots allt är en kontrollerad miljö. För att nå dit måste alkoholskatten sänkas och inte minst momsen på mat som är 25 procent på restaurang, men bara 12 procent om man köper färdiglagad mat i butik, säger Mats Hulth.

Mer läsning

Annons