Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får hela tiden dubbla budskap

Vilka premisser gäller för skoletablering? undrar Per-Anders Olsson och Carolin Forsberg,
lärare på John Bauer Gymnasium.

Annons

Med tanke på artiklarna angående Johnbauergymnasiets geografiska placering vill vi som personal ge vår syn på saken.

Vår skola ligger i ett industriområde där tät trafik passerar dagligdags. Tät trafik passerar även utanför Polhemsskolan, Vasaskolan, Borgarskolan, Thoréns, samt Gävle Praktiska. Gemensamt för alla dessa skolor är att det är gymnasieskolor och eleverna är snart vuxna. Många av dem framför egna fordon och har körkort. Vi vill naturligtvis att våra elever ska ha en säker färd till och från skolan, precis som vi vill att alla människor ska känna sig säkra i trafiken. På de flesta ställen där en skola ligger anpassas trafiksituationen efter att det ligger en skola i närheten (vid Ludvigsbergsskolan har man till exempel smalnat av vägen samt särskiljt vägbana och gångbana, vid Solängsskolan är det 30 km/h utanför skolan). Det har även gjorts anpassningar hos oss i form av en omflyttning av busshållplatser vilket har gett alla som jobbar på Sörby Urfjäll en säkrare gångväg till bussarna. Dessutom har en busslinje som går hela vägen in till vår huvudentré upprättats. Trafiksituationen hos oss på John Bauer är alltså inte värre än för andra elever vid andra skolor.

Vilka fördelar finns det då att ha en skola på ett industriområde? Jo, vi undervisar elever som alla går på yrkesinriktade program där en tät kontakt med näringslivet är viktig. Det kan vi erbjuda med vårt integrerade läge med näringslivet på en armlängds avstånd. Det ser vi som mycket fördelaktigt. Vi jobbar, rent pedagogiskt, för att utbilda våra elever mot en entreprenöriell verklighet. Det innebär att vi inte vill ha traditionella skollokaler utan lokaler som mer upplevs som en arbetsplats. Det har vi där vi är nu och både elever och personal trivs mycket bra i de nyrustade lokalerna, ombyggda efter våra pedagogiska önskemål. Däremot håller vi med om att trivsamma utomhusutrymmen för eleverna är något vi saknar. Men, också något vi jobbar kontinuerligt på att förbättra.

I dagsläget har vi samma standard som Polhemsskolan och Vasaskolan, det vill säga en parkeringsplats.

Vår fråga till beslutsfattarna är: vilka premisser gäller för skoletablering? I dagsläget får vi som skola hela tiden dubbla budskap om vad som gäller. Det vi vill göra är att ge våra elever den utbildning de behöver för ett kommande yrkesliv!

lärare på John Bauer Gymnasium.

Mer läsning

Annons