Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi får inte bli ett ytterlighetsparti”

Carl-Ewert Ohlsson, kommun- och landstingspolitiker i Sandviken, ser stora risker med den mer liberala väg som han tycker att Centerpartiet slagit sig in på.

– Det här partiet har strateger som vill förändra partiet för att nå nya väljargrupper. Risken är att vi i stället tappar alla, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Han har läst det omtvistade förslaget till idéprogram.

– I många stycken är det väldigt bra. Sedan finns det några slutsatser som är mindre bra, säger han, och syftar bland annat på förslaget att gå över från skolplikt till läroplikt samt synen på äktenskap mellan flera personer.

Ohlsson tror att Centerpartiets möjligheter att växa finns i slaget om mittenväljarna, även om det handlar om att ta upp kampen med Moderaterna och Socialdemokraterna. Han upplever att Centern söker sig högerut i sin jakt på nya väljargrupper. En förändring där han anser att bland annat Anders W Jonsson är drivande.

– Centerpartiet har varit ett rättviseparti som står för decentralisering. Vi får inte bli ett ytterlighetsparti för att det blivit trängre i mitten.

Centerpartiets idéprogram

Centerpartiet håller på att ta fram ett nytt idéprogram där partiets framtidsvisioner ska formuleras. Det ska finnas vid sidan av det mer konkreta partiprogrammet.

Centerns extra partistämma ska i mars fatta beslut om idéprogrammet. Innan dess ska partistyrelsen ha lagt ett förslag baserat på synpunkter från distrikten och kommunkretsarna.

Magnus Svensson, Söderhamn, distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg:

– Det har blivit en rolig ideologisk debatt, jag ser inget problematiskt med det. Sedan kan jag sakna att idéprogrammet inte tar upp människors grundtrygghet och sociala välfärdsfrågor.

– Nej, jag är inte bekymrad. Vi står för en hållbar politik där hela landet får leva och jag tror att det är den väg som Sverige måste välja.

Catarina Deremar, Tierp, oppositionsråd:

– Just nu låter det som att det är världskrig i Centerpartiet, det är det inte. Det är bra att det blir uppmärksamhet kring förslaget till idéprogram. Som med frågan om fri invandring, det kan inte vara så att Sverigedemokraterna ska ha monopol på att diskutera den frågan.

– Tittar vi på opinionssiffrorna så är jag bekymrad. Jag har tittat på Palme-dokumentären på tv i jul och det är klart att man blir avundsjuk på en tid då vi hade stöd av 24 procent.Foto: Conny Svensson/Arkiv

Therese Hedberg Lundblad, Gävle, distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund i Gävleborg:

– Jag har inte märkt av någon turbulens inom partiet. De yngre som jag pratat med ställer sig bakom förslaget till idéprogram i sin helhet, men inte på alla punkter. Många vill se en starkare miljöprofil.

– Jag är orolig för att Centerpartiet har blivit ett otydligt parti och att många inte vet vad vi står för.