Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får inte ge upp

Det var väntat. Men ändå ger det en bild av ett samhälle som har gett upp. Gett upp tanken på att det går att ställa om. På tisdagen lämnade det helstatliga elbolaget Vattenfall in en ansökan om att bygga ny kärnkraft i Sverige. Ansökan gäller att ersätta en eller två av Sveriges tio befintliga kärnkraftsreaktorer.

Vattenfall är noga med att betona att det inte alls behöver betyda att det nu kommer att byggas nya kärnkraftsreaktorer. Det innebär bara att förutsättningarna för att bygga nytt utreds. Men, att Vattenfall nu ansöker om att bygga ny kärnkraft är trots vad bolaget än säger ett stort problem. Till TT förklarar Vattenfalls vd Öyvind Löseth att de kommande årens utredningar gällande en eventuell kärnkraftsutbyggnad beräknas att kosta bolaget flera hundratals miljoner kronor. Flera hundratals miljoner kronor, som vi borde satsa på att bygga ut den förnybara energin, inte på något så omodernt som kärnkraft.

För samtidigt som vi fortsätter att lägga miljoner och åter miljoner på kärnkraften, så slår vi undan benen för de förnybara energialternativen. Alla fina ord från politiker och energibolag betyder ingenting så länge de inte i handling visar att det är ohållbart att satsa på osäkra energikällor som kol, olja och kärnkraft.

Vi måste ställa om, satsa på förnybara energikällor som solceller och vindkraft. Därutöver är det ett måste att vi lär oss att spara på elen. Vi behöver helt enkelt elbanta. Fast, om vi alla börjar spara på vår elkonsumtion skulle det innebära att miljardvinsterna för energibolagen skulle minska. Och så kan vi väl inte ha det? Att vi skulle få elbantningsrecept utskrivna av vår regering är nog, tyvärr, lite långsökt.

Bakgrunden till att det nu dimper ned en ansökan om att bygga ny kärnkraft i Sverige är regeringens överenskommelse 2009, som innebar att förbudet mot att bygga ny kärnkraft togs bort. Då sa regeringens mijöalibi, Centerpartiet, att det på intet sätt skulle innebära nya kärnkraftsreaktorer. Fortfarande håller partiet dåraktigt fast vid sin ståndpunkt.

Miljöminister Lena Ek förklarar för TT att hon ser ansökan snarast som en fundering, inte en formell ansökan. Nähä? Det går att konstatera att regeringen inte är riktigt överens i frågan.För samtidigt välkomnar Folkpartiet Vattenfalls ansökan med öppna famnen. Partiledare Jan Björklund menar att om vi inte bygger ny kärnkraft skulle vi istället behöva använda rysk gas och tyskt kol för att klara försörjningen av el till hushåll och industri. Det är ingenting annat än ren skrämselpropaganda. Vi kan, och vi måste, ställa om vår energiproduktion. Vi får helt enkelt inte ge upp. Anna Norling