Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi fick rätt mot Eon

Annons

Visst har vi väl alla hört till leda att kärnkraften är så ren, så ren. Och visst är det väl märkligt att en sådan uppenbar lögn kan frodas och leva vidare till och med i de mest lärda kretsar.

Därför ska ingen inbilla mig att det alltid handlar om okunskap utan mycket medvetet har kärnkraftkramarna spridit lögnen om den koldioxidfria urankraften.
Trots att det är ett rent absurt påstående så har man lyckats få stora delar av allmänheten att tro på de fagra orden i vissheten att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så uppfattas den som en sanning.

Men när den internationella eljätten Eon i höstas i en reklamkampanj för miljontals kronor i dagspressen påstod att kärnkraftens ”stora fördel är att den är en helt koldioxidfri energikälla” var vi några som hade fått nog och anmälde företaget till Konsumentverket för ”vilseledande reklam och marknadsföring”. Eon hade nämligen inte tagit hänsyn till hela kärnbränslekedjan utan enbart driften i reaktorerna. Efter drygt åtta månader och en del skriftväxling fick vi som anmält rätt emot energijätten och om detta har flera tidningar berättat.

Konsumentverket har skött vår anmälan på ett föredömligt sätt och ärendet är nu avslutat.

Slutsatsen är då självklart att varje påstående att kärnkraften är koldioxidfri är lögn och förbannad dikt, det vill säga vilseledande reklam! Detta gäller förstås alla elföretag, stora, E.ON, Vattenfall och Fortum, som små.

Det gäller regeringens ministrar, partiledare och riksdagsledamöter. Det gäller alla opinionsbildare som ledarskribenter och andra debattörer, det gäller TV, radio och press.

Just nu läser jag i DN om elbilar, att när det gäller utsläpp måste man ”väga in hur elen till bilen framställts”. Så rätt tänkt! Men sedan står det ”Är det vattenkraft, vindkraft eller kärnkraftsel har vi inga direkta utsläpp av koldioxid”. Lögn igen, medveten eller omedveten. Vem kommer att granska alla journalisters påståenden om ”koldioxidfri kärnkraftsel”?

Eftersom allmänheten så länge grovt vilseletts i den viktigaste klimat-och miljöfrågan så hoppas vi som har anmält att resultatet tydligt ska avspeglas i valrörelsens diskussioner.

Birgitta Ohlsson (MP)

Mer läsning

Annons