Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi gör vårt bästa

Svar på insändaren ”Ni byter läkare som många byter skjortor”, Arbetarbladet 18 december:

Eftersom var och en har sin egen personliga anledning är det svårt att svara på varför flera familjeläkare valt att sluta i Hofors.

 

 Men generellt jobbar vi gärna i närheten av den ort vi bor och många av de läkare som har varit i Hofors har pendlat till jobbet, vissa även från andra landsting. Många gånger har de efter år av pendling valt att arbeta närmre sin bostadsort.

Det är familjeläkarbrist i hela länet, men också i landet i stort och det försvårar rekryteringen. Positivt är att vi har många ST-läkare i länet. I västra Gästrikland har vi åtta ST-läkare som kommer att vara färdiga familjeläkare mellan 2009 och 2012. Vi har också 18 läkare från Ungern som kommer att börja jobba i länet efter jul, varav två kommer att börja jobba i västra Gästrikland. Så det går åt rätt håll, och i undersökningen Vårdbarometern för 2007 uppger uppger 61 procent av de tillfrågade i Gävleborg att de har en fast läkarkontakt i primärvården och det kan jämföras med riksgenomsnittet som är 53 procent.

Det är viktigt att understryka är att alla som behöver får träffa familjeläkare i Hofors, även om det inte är en fast läkarkontakt. Vi gör allt vi kan för att de patienter som går till stafettläkare ska få så bra kontinuitet som möjligt genom att boka upp läkarna under längre perioder. Men självklart är vårt mål att alla som vill ska få en fast familjeläkare.

Ulrika Thufvesson

verksamhetschef västra Gästrikland,

Division Primärvård

Berit Fredricsson

divisionschef, Division Primärvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel