Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi hade en gång ett hem - nu har vi ingenting"

När den akuta chocken nu börjat lägga sig kommer känslan av sorg och förtvivlan hos dem som blev bostadslösa efter radhusbranden i Sätra.
– Vi hade ett hem. Nu har vi ingenting. Alla minnen är som bortblåsta, säger Mona Nielsen, en av dem som inte hann få med sig någonting annat än kläderna hon gick i när det började brinna i förra veckan.

Gavlegårdarna samlade på måndagsförmiddagen ihop de hemlösa familjerna för ett informationsmöte där även de berörda försäkringsbolagen medverkade.

Något definitivt besked om när det kan bli aktuellt med återinflyttning till den totalförstörda radhuslängan med tolv lägenheter kunde representanterna för bostadsföretaget inte ge.

– Det kommer att ta lång tid. Men innan polisen häver avspärrningen så att vi kan gå in och göra en byggnadsteknisk bedömning går det bara att spekulera om när hyresgästerna kan återvända, sade Niclas Lind, distriktschef vid Gavlegårdarna, efter mötet.

Varje drabbad familj för nu individuella diskussioner med respektive försäkringsbolag om hur de ska ordna bostadsfrågan i avvaktan på att de kan flytta in på Blåbärsvägen igen.

– Det kan exempelvis handla om att fortsätta bo på hotell, hyra en vakant lägenhet av oss eller bo hos anhöriga, sade Niclas Lind.

De flesta hyresgästerna verkade efter mötet i måndags i alla fall vara inne på att de vill återvända till sitt radhus. För att hålla humöret uppe började några till och med planera för en återinflyttningsfest någon gång på höstkanten.

– Jag har bott här i över 20 år och jag ska definitivt tillbaka. "Blåbäret" är mitt hem, sade Lena Hellbom, en av de just nu bostadslösa.

Tillsammans med grannen Lillian Lindblad beskrev hon sina känslor som kaosartade.

– Det är som att leva i en dröm där man bara väntar på att vakna upp. Det enda vi äger är det vi har att gå och stå i, sade de.

Flera av de andra som blev bostadslösa vid branden berättade att det är först några dygn efteråt som de börjat släppa fram sina riktiga känslor.

– Det är nu chocken och tankarna om framtiden kommer. Vi hade ett hem. Nu har vi ingenting annat än kläderna som vi går i, sade Mona Nielsen.

Gavlegårdarna fick mycket beröm av hyresgästerna för sitt agerande i samband med mötet i måndags.

– De har verkligen ställt upp på oss och varit duktiga på att informera och svara på våra frågor i princip timme för timme, sade Sune Eriksson.