Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi hade i alla fall tur med vädret – igen

Vi hade i alla fall tur med vädret – igen

Regi: Kjell-Åke Andersson

Med: Claire Wikholm, Rolf Skoglund, Mikaela Knapp

Filmstaden, Gävle

Annons

30 år senare. Har något hänt? Den svenske mannens roll som familjeöverhuvud ifrågasattes i en tv-komedi från 1980 som fått nästan kultstatus.
Nu kommer uppföljaren. Om det kan kallas så, när det ligger mer än en generation mellan ettan och tvåan.

Epilog kanske. Eller dödsruna.

Det är nämligen deppigt att se hur lite som finns kvar av den tragikomiska ton som gjorde ”Vi hade i alla fall tur med vädret” så svettig. Utan att något nytt lagts till i stället.

Fortsättningen är en alldeles vanlig buskiskomedi där i princip alla vitsar handlar om själva tidsperspektivet.

Semestertrippens husvagn är uppgraderad till husbil, dess förare kissar slakt och har fått hemorrojder grandes. Annars tycks inget särskilt hänt med den svenske mannen. Allt annat har sprungit ifrån honom bara.

Gösta (Rolf Skoglund) är egoistisk och hetlevrad men en snäll potatis innerst inne. Och alltså numera pensionär, inte särskilt machokrävande. Redan där går ju en del av jämförelsepoängen förlorad.

Filmens enda behållning är å andra sidan just att skådespelarna i huvudrollerna är desamma.

Clarie Wikhom och Skoglund spelar i en mening sig själva som grånade och fårade. Och den uppgiften är en spänning som skiner igenom.

Men allvarligt talat. De borde ha fått stanna hemma.

Ett erkännande, för ordningens skull. Jag kom försent och missade Sissela Kyle som hemorrojddoktor i en inledande scen. Hur bra hon än var skulle det tyvärr inte ha någon betydelse för slutbetyget.