Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har en grymt bra grej på gång

Jante. Känns som det naturliga läget i Gästrikland. Här är man inget märkvärdigt inte. Inget vidare snyggt landskap är det och inget vidare har man att komma med.

Annons

Här gör man det man ska och sticker inte ut på nåt sätt, och inte kommer det direkt några turister hit för vad ska de göra. Och är nån nåt lite särskilt så flyttar han eller hon till Stockholm för vad ska de här att göra.

Ja lite så har det känts. Inte fan tror vi att vi är nåt.

Och när så det dyker upp nån anspråksfull idé så ryser alla lite och känner näe vad ska det vara bra för, vi kan väl inte vi. Kulturhuvudstad nej usch vad svårt och läskigt.

Anspråk och pretentioner är inte riktigt okej. Sticker ut. Sticks.

Jo så trodde man.

Men det där gäller inte ett dugg när det handlar om Melodifestivalen.

Melodifestivalen regerar här.

När det handlar om Melodifestivalen får man ha pretentioner och tänka ungefär hur stort som helst.

Bara namnet på sajten där Sandvikens kommun vill att folk ska komma med idéer till vad kommunen ska göra när Melodifestivalen dundrar in: festivalstaden.se. Inget fjuttande där inte. Det finns bara en festivalstad och den heter Sandviken, tvivla inte på det gott folk.

Och när Gävle hade den äran för ett par tre år sen skulle stan ge ett kungligt mottagande och kommunstyrelsens ordförande hade krona och mantel och man bjöd in till mingel på slottet.

Det är så härligt storslaget. Grandiost.

Idéerna som folk har i Sandviken går mycket ut på att låta folk sjunga på olika vis, karaoke på torget och körer i tält och musikaleleverna på gator och så handlar det om att pynta stan på olika sätt. Nån föreslår att man ska måla Melodifestivalsloggan på infartslederna och allra helst fräsa ner dioder så att de lyser på kvällarna. Så att man skriver in Melodifestivalen i Sandviken för evigt.

Det är helsköna idéer. Klart man ska ta i när Melodifestivalen kommer till stan. Inte tänka näe usch vi får inte skämma ut oss nu utan nu får vi ta det lilla lugna för inte är det så märkvärdigt här inte.

Och alla (nåja nästan) gör det. Det är liksom helt accepterat att bli lite galen när Melodifestivalen kommer till stan.

Eller så har det med vädret och mörkret och allt det där att göra. Att vi blir som så tokiga efter små ljusstråk i tillvaron att vi kastar oss över Melodifestivalsplanerandet och jublar högt åt allt för gör vi inte det blir vi små förkrympta november-själar helt utan hopp. Lite ryser vi inombords och tänker näe men så inser vi att vi för vår överlevnads skull just här och nu måste tänka ja! och driva lite grå dimsjok på flykten.

Oavsett så funkar det ju. Tänk en liten stund på en miljon ballonger, i Melodifestivalens färger, som stiger till väders över Sandviken nångång där i början på februari. Skönt va.

Arbetarbladet ihop med Studiefrämjandet, Bilda och några till har dessutom alldeles egna och helt fantastiska planer på nåt som vi tror kan bli en grymt bra grej för alla som gillar musik här i Gästrikland. Noll jante. Bara jäkligt kul.

Vi återkommer till det. Storslaget, såklart.

Mer läsning

Annons