Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har ett ansvar

Annons

Mamman i en familj i Borlänge öppnar skafferiet och tar fram kaffe, samtidigt som pappan mosar en banan åt barnet.

På andra sidan jorden plockar en pojke kaffebönor. Växterna är högre än honom. Pojkens fötter är bara, och fulla av märken från krabbor som bitit honom. Pojken måste plocka bönorna snabbt. I ett kaffepaket som säljs i Sverige går det i 2 000 handplockade bönor. Pojken jobbar från att solen går upp tills att den går ner. Det är 14 timmar om dagen.

Svenskar äter mest bananer, och dricker näst mest kaffe i hela världen. Bara finländarna dricker mer. Svensken dricker i snitt 18 paket kaffe om året. Det motsvarar nio kilo. Mycket av det kaffe vi dricker odlas av personer som har för låg lön och fruktansvärda arbetsvillkor.

En del av dem som har kaffeodlingar går back, eftersom priset på kaffe är för lågt, och eftersom mellanhänderna roffar åt sig mycket av den eventuella vinsten som görs. Det gör i sin tur att många inte klarar av att försörja sig själv och sin familj. Det motverkar också att få igång ekonomin i lokalsamhället.

För att hindra det finns ”Rättvisemärkt”,en märkning som garanterar att alla aktörer i en kedja står för humana arbetsvillkor och att arbetare och odlare får en skälig lön. Det garanterar också ett minimipris på produkterna så att det överstiger produktionskostnaderna. För att en odlare ska certifieras som ”Rättvisemärkt” får den inte tillåta barnarbete eller diskriminering. De anställda måste också ha rätt att organisera sig fackligt. Odlarna får också en extra premie som de bland annat kan använda till att utveckla sitt jordbruk.

Många tror att rättvisemärkt är dyrt. Men det är en sanning med modifikation. Varje person dricker i snitt 18 paket kaffe om året. Det motsvarar nio kilo kaffe. Det billigaste ”vanliga” kaffet kostar 50 kronor per kilo. Det rättvisemärkta kaffet kostar 65 kronor per kilo. Det motsvarar en merkostnad på 135 kronor om året. Det är inte mycket. Däremot blir det mycket om en familj ska köpa rättvisemärkta bananer, kaffe, choklad, och allt annat. En del familjer har inte råd med det. Men varje familj kan åtminstone välja ut en produkt som de kan köpa som rättvisemärkt. Därför måste även lönerna höjas för stora grupper, särskilt inom LO-kollektivet. För det andra borde handel och företag vara ett föredöme och enbart köpa in rättvisemärkta produkter, eller åtminstone erbjuda ett större utbud av det.

 

 

Mer läsning

Annons